Публикация

Проектът „Surf Safe” в Унгария с българско участие

EgyüttHató Egyesület бе координатор на проекта за опасностите в интернет и как да се предпазим от тях


Шестима наши младежи, заедно с още 30 участници от 6 европейски държави (България, Румъния, Словакия, Чехия, Полша и Унгария), участваха в младежки обмен в град Банк, Унгария. EgyüttHató Egyesület бе координатор на проекта. 

Проектът имаше за цел да запознае участниците както с различните видове опасности в Интернет и начини да се предпазим от тях, така и с част от многото възможности, които ни предлага интернетът. Участниците бяха на възраст между 16 и 21 години, темата им бе интересна и е особено значима за тази възрастова група. Проектът бе финансиран от програмата Erasmus+.


Божидар Василев, лидер на българската група, участвала в „SurfSafe”, сподели: „Със сигурност мога да кажа, че темите бяха изключително интересни и полезни за всеки един от българските участници. Работният език по време на проекта беше английски и това помогна за подобряване на езиковите познания на участниците. През целият ни престой работехме и общувахме в интернационални групи, което беше не само полезно, но и приятно. Сформираха се трайни приятелства и всеки си тръгна с много положителни емоции.“


Темите на проекта са социалните медии и интернет и използването им от млади хора. Какви рискове и опасности ни дебнат онлайн, включително кражба на самоличност, фалшиви приятелства и измами, посегателства над неприкосновеността на личния живот и злоупотреба с лична информация.


На проекта се разискваха въпросите как ние ползваме медиите, как те влияят на живота ни, до каква степен сме им подвластни и кога говорим за пристрастяване. За младежите е важно да са по-наясно с медийното влияние и потребление. Чрез проекта участниците получиха знания и опит, които да им помогнат да използват интернет по-съзнателно, по-предпазливо и по-отговорно.


По време на обмена участниците научиха:

-принципите на Surf save

-техники за самозащита, свързани с интернет и социалните медии

-управление на конфликти, комуникация, техники за управление на неформалното учене

-основни положения на програма Еразъм +


Младежкият обмен беше в рамките на 9 дни и включи 36 участници. Обучението следваше принципите на неформалното образование и се концентрираше върху придобиването на знания по неформален и аформален начин. По време на обмена бяха използвани методите дебати, симулации, структурирани дискусии, упражнения за тиймбилдинг, упражнения за себепознание и др. Чрез активностите младежите усъвършенстваха или развиха нови компетенции: социални умения, самочувствие, упоритост, комуникационни умения, умения за решаване на конфликти, управление на стреса; запознаха се с метода Surf save.


Чрез Workshop за ИНТЕРНЕТ комуникация чрез метода на симулацията участниците научиха повече за ефекта на интензивната онлайн комуникация. Въпреки че предлага по-бързо взаимодействие, интернет комуникацията може да доведе до пристрастяване и да намали комуникацията face to face. Също така участниците обсъждаха различни опасения, като например това, че техните партньори в комуникацията са анонимни зад екрана.

Българският партньор в проекта бе "Диабет и предиабет".

Коментари