Публикация

Кокаинът - пътят от рая до ада

Наркотиците водят след себе си до разрушителни последици за човешкото здраве и до тежки социални драми.


По темата за наркотиците се говори много. В модерния свят те се превръщат в лесен метод да "избягаш" за кратко от света, да се чувстваш щастлив, дори и без причина в един измислен свят. Докато рушиш създаденото в реалния...

В снощната серия на сериала „Откраднат живот” темата за наркотиците беше косвено засегната. В болницата беше откарано момиче, претърпяло катастрофа. Оказа се, че младата жена е погълнала капсули с кокаин, в следствие на което е направила епилепичен гърч. Сериалът даде повод на анестезиолога-реаниматор от Сити Клиник Варна д-р Петър Иванов да хвърли светлина около опасностите, зависимостите и последиците, които крие употребата на кокаин.

Наркотиците са познати на човечеството от древни времена. Използвани са като средство за извисяване на душата, като средство за стимулирането на половата потентност или като средство за възстановяване след  физически натоварвания. Използвани са за медицински цели, особено в обезболяване при операции. Наркотиците водят след себе си до разрушителни последици за човешкото здраве и до тежки социални драми. Един от емблематичните наркотици на двадесети век, употребяван  масово в богатите и силно развити държави, основно от по-заможната част от обществото, това е кокаинът.

Възбуждащите качества на коката са познати на древните жители на Перу и други доколумбови южноамерикански народи. В съвременните западни държави кокаинът е чертана контра култура за повече от столетие. Списъкът от известни интелектуалци, творци и музиканти, които са използвали кокаин, е дълъг - от Артър Конан Дойл и Зигмунд Фройд до президента на САЩ Юлисис Гранд. В продължение на няколко десетилетия след първоначалнот оизлизане на пазара на напитката Кока-Кола, в нея е имало незначителни количества кокаин. Въпреки че от десетилетия кокаинът се смята за „вдигащо“ вещество, което се смърка, литературният герой Шерлок Холмс го приема чрез инжектиране, когато му е скучно, и с часове лежи на своя диван. Днес, въпреки че е незаконен в почти всички страни, кокаинът е все така популярен в обществото.

Кокаинът (бензоилметилекгонин) е кристален тропанов алкалоид, получаван от листата на растението кока. Той е стимулант на централната нервна система и е аноректик (потиска апетита), създавайки еуфорично усещане на щастие и повишена енергия. Въпреки че заради тези си свойства кокаинът най-често се използва за развлечение, той е също местно анестезиращо средство, използвано в очната хирургия и хирургията на носа и гърлото. Пристрастяването към кокаина е лесно и трайно и от всички познати наркотици причинява най-силно желание за повтаряне на дозата. Почти по целия свят притежаването, отглеждането и разпространението му са незаконни за немедицински и неразрешени специално от правителствата цели. Името му идва от името на растението „кока“ с наставката за алкалоид „-ин“.

Кокаинът представлява безцветни призматични кристали с темпаратура на топене 98°С. Той е много слабо разтворим във вода и добре разтворим в етанол. При хората кокаинът залива центъра за създаване на удоволствие в мозъка с невротрансмитера допамин, нормално свързан с приятни усещания като задоволяване на глада, жаждата или секса. При нормални обстоятелства невротрансмитерите от рода на допамина се отделят от активните мозъчни клетки, които след това ги абсорбират обратно. Кокаинът блокира този процес, като принуждава нервите да ги отделят неуморно, докато изразходват наличните припаси. Именно тази прекалена стимулация на центъра на удоволствието предизвиква кокаиновата интоксикация. Кокаинът е продукт на продължителна обработка, в която сушените листа на коката се топят в керосинов разтвор, алкални основи, калиев перманганат и сярна киселина. Получената паста се смесва със солна киселина, за да се получат познатите бели кристалчета на кокаиновия хидрохлорид. При смъркане кокаинът свива кръвоносните съдове в ноздрите и ограничава достигащото до кръвообращението количество. Кокаинът бързо се абсорбира и разгражда в черния дроб. Това е така, защото той повишава нивата на адреналина(той повишава кръвното налягане и сърдечния ритъм), ацетилхолина(който причинява мускулно треперене) и серотонина(който предизвиква усещане за удоволствие и спокойствие). При взаимодействие с алкохол в кръвта се образува кокаетилен. Това е вещество, много вредно за мозъка, което има пристрастяващо действие. Дехидратация, психози, конвулсии и психически срив са само част от страничните ефекти от кокаиновата интоксикация. Други такива са хиперактивност, илюзии, агресивност и халюцинации, включително "снежна слепота". Когато наркотикът изчезне от обмяната на веществата, мозъкът остава затрупан с цяла група неприятни химикали от рода на мелатонин(невротрансмитер, потискащ отделянето на адреналин), които организмът произвежда, за да компенсира ефектите от самия кокаин.

Физическите ефекти от кокаина могат да бъдат много тежки - увреждане на кръвоносните съдове, сърдечни проблеми, постоянна психоза, опасност от Паркинсонова болест. 

Физиологичните ефекти включват разширение на зениците, ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане и на телесната температура, апетитът е намален. Съществува опасност от хипертонична криза, мозъчен кръвоизлив, ускорява епилептични гърчове, остра бъбречна недостатъчност.

Появяването и продължителността на ефектите от кокаина зависят от начина на употреба. Колкото е по-бърза абсорбацията на кокаина, толкова ефектът е по-интензивен и по-кратък. Ефектът при смъркане е със сравнително бавно начало и продължава 30 – 60 минути, докато при пушенето започва по-бързо и продължава 5-10 минути. При приемането на кокаин употребяващият се чувства еуфоричен, енергичен, разговорлив, контактен, в добро настроение. Той усеща повишена чувствителност към зрителни, звукови и тактилни дразнители. Временно се намалява нуждата от храна и сън. Голяма част от употребяващите намират, че наркотикът им помага да изпълняват по-бързо прости физически и интелектуални задачи.

Продължителната употреба на кокаин може да доведе до тежки последици!

Физиологични последици:

При употребата на кокаин се наблюдават многобройни медицински усложнения. Някои от най-честите усложнения са:

  • нарушения в сърдечния ритъм, болки в сърдечната област и инфаркти;
  • респираторни проблеми като болки в гръдната област и затруднения в дишането;
  •  неврологични проблеми като инсулти, припадъци и главоболие;
  • гастроинтестинални проблеми като стомашни болки и гадене.

Редовното смъркане може да доведе до загуба на обоняние, кървене от носа, затруднения в гълтането, възпаление на носната преграда с последваща перфорация.

Психични последици:

Употребата на кокаин, при която се наблюдават многобройни взимания с увеличаващи се дози, води до състояние на повишаваща се раздразнителност, избухливост, подозрителност, безпокойство и параноя. Като последствие от това може да се развие пълната клинична картина на параноидна психоза (кокаинова психоза), при която индивидът губи връзка с действителността и получава слухови халюцинации. Наблюдава се склонност към насилие и агресия.

Социални последици:

Появяват се конфликти в семейството, работата и приятелите. Хроничната употреба води до загуба на големи количества пари, поради високата цена на кокаина. Често се достига до закононарушения и проблеми с полицията.

Зависимост

Въпреки че няма физическа зависимост, не липсва психологическа такава. Употребяващите кокаин бързо губят възможността да контролират приемането му и се развива пристрастеност на психическа основа.

Абстиненция

Абстиненция настъпва след внезапно спиране при хронична употреба. Клиничните прояви настъпват от 1 до 5 дни след прекратяването на приема. Симптомите са сравнително дискретни, като се наблюдават нарушения в съня, раздразнителност, депресивни прояви и безразличие. Резките промени в нивата на ендорфина, причинени от кокаина, както и при други вещества, могат да доведат до етапна депресия.

Предозиране

Приемането на свръх доза кокаин води до разширение на зениците, ускорение на пулса, повишаване на кръвното налягане, задръжка на урина, мускулни спазми, кожни обриви. Повишеното кръвно налягане при високи дози или при използването на крек може да доведе до мозъчен инсулт. Описани са стереотипни движения на устата и езика и конвулсии. В психичен план доминира налудността: субектът описва слухово „звънене“ и изпитва чувство, че под кожата му пълзят насекоми. Смърт може да настъпи от сърдечно-съдова и белодробна недостатъчност.


Коментари