Публикация

Около 40 общински болници отговарят на изискванията


По предварителни справки около 40 общински болници отговарят на изискванията за сключване на договор, но няколко десетки няма да се справят с критериите на районните каси.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Поради тази причина ведомството иска от следващата година те да бъдат преструктурирани в хосписи за долекуване.

„Една болница не може да лекува всички заболявания, а да лекува определен брой заболявания”, подчерта министърът и допълни, че към лечебните заведения ще има повишени изисквания.

Така например в болниците трябва да се предложи добро качество на медицинските услуги, да има квалифицирани кадри и необходимата апаратура.

По думите на д-р Нанев, смисълът на здравеопазването трябва да бъде насочен към здравия човек, т.е. да има профилактика. „НЗОК ще отдели 3,2 млн. лева допълнително, за да може децата до 18-годишна възраст да имат директен достъп до педиатър от 1 януари догодина”, каза още той.

Министърът предлага да се увеличат с 2 лева цените на профилактичните прегледи, което е един вид компенсация – хората да получават по-добро обслужване, а лекарите - по-голямо заплащане.

„От 1 януари 2010 г. сме предвидили и 10% увеличение на заплатите на всички работещи в Спешната помощ”, допълни д-р Нанев пред Би Ти Ви.

Коментари