Публикация

Д-р Симов: Всяко четвърто дете до 5 години се напикава нощем

Какви са причините за нощното напикаване при децата и как се лекува този проблем, обяснява специалистът по детски болести от Centro Medico Italiano - д-р Румен Симов


-         Д-р Симов, колко често срещан проблем е нощното напикаване при децата?

-         Първичното нощно напикаване е едно често срещано при децата явление. На 1-годишна възраст почти всяко от децата се напикава нощем. На 5 години всяко четвърто дете все още не може да контролира тазово-резервоарните си функции по време на сън. С възрастта проблемът намалява, като 5% от децата след 10-годишна възраст продължават да се изпускат нощем. В практиката съм срещал и по-големи деца с този проблем - на 17-18 години, при тях лечението е много по-трудно.

-         Какви са причините децата да се напикават по време на сън?

-         Първо трябва да уточним, че нощното напикаване при децата бива два вида – първично и вторично. При първичното нощно напикаване децата са в абсолютно здраве - здрави бъбреци, здрава отделителна система и при изследване с конвенционални средства и методи не се открива никаква причина. Детето е с чудесно нервно психическо развитие, а се напикава нощем. Вторично нощно напикаване се наблюдава, когато има някакво подлежащо заболяване. То се открива с ехография на бъбреците и отделителната система или други параклинични методи и се лекува от  друг специалист - уролог или нефролог.

-         Все пак как се обяснява факта, че напълно здрави деца често се напикават нощем?

-         Причината за първичното нощно напикаване е в нарушената циклична секреция на антидиуретичния хормон Вазопресин. Това е хормон, който се секретира от хипофизата и неговата задача е да концентрира урината. На практика колкото повече хормон отдели хипофизата, толкова по-малко урина се отделя в пикочния мехур. Човешкият организъм е така устроен, че този хормон се отделя циклично – през деня нивото е по-ниско, през нощта става почти двойно. Затова едно дете може да спи 12 часа, без да ходи до тоалетна. Когато тази цикличност е нарушена, т.е. нивото е едно и също през различните части на денонощието или през деня е по-високо а през нощта по ниско децата започват да отделят повече нискоконцентрирана  урина нощем и  малкият пикочен  мехур не може да я събере. Затова те се напикават.

-         Има ли лек за първичното нощно напикаване?

-         Лечението на първичното нощно напикаване трябва да бъде съчетание между психотерапевтично и медикаментозно. Неговата цел е модулиране на цикъла на отделяне на Вазопресин. Преди време използвахме синтетичен Вазопресин под формата на капки през носа, в момента има препарати в таблетна форма. Вечер преди лягане на детето се капват капки или се дават таблетки, които повишават нивото на антидиуретичния хормон. Постепенно дозата се намалява и в един момент  трябва да се замести използвайки се плацебо ефект   без детето да знае. В рамките на 3 до 6 месеца организмът сам  изгражда нормален денонощен цикъл на отделяне на Вазопресин и детето спира да се напикава. Тънкостта на лечението е да можем да мотивираме и ангажираме детето да участва активно в процеса. Това става чрез въвеждане на различни игрови елементи, т.нар. психотерапия. Примерно аз използвам специален скицник, на който след всяка суха нощ детето отбелязва слънчице, а ако е намокрило леглото – облаче. При три поредни слънчица родителите задължително го поощряват с дребна награда. Ако слънчицата са повече от облачетата позволяваме на детето да оцвети скицника и т.н.

-         Налага ли се спазването на някакъв специален режим по време на лечението?

-         Да, от голямо значение е да се ограничи вечерния прием на вода и други течности. Много често децата, които ходят на детска градина, не пият вода през деня и наваксват вечер с по-големи количества. Родителите трябва да контролират този процес, тъй като завишеният вечерен прием на течности съчетан със синтетичен Вазопресин може да доведе до задържане на течности в организма и дори до мозъчен оток. Затова искам да подчертая, че прилагането на този препарат не бива да се прилага като хапче за глава, а трябва да се следи стриктно. Ако родителите и децата са достатъчно ангажирани в т.нар. игри и спазват всички указания на педиатъра, може изобщо да не се стигне до прием на медикаменти. В 10-15 % от случаите денонощния цикъл на отделяне на Вазопресина се модулира без медикаментозно лечение.

-         Доколко ефективно е лечението на първичното нощно напикаване?

-         Лечението помага в 85% от случаите. Моят опит показва, че по-лесно се повлияват момичетата. Те са много по-ангажирани и мотивирани да участват в игрите, докато момчетата по-бързо губят мотивация и се отказват.

Д-р Румен Симов е педиатър в Centro Medico Italiano, тесен специалист в областта на първичното нощно напикаване при децата. Д-р Симов извършва също прегледи и лечение на деца с остри и хронични заболявания, детска консултация, имунизации и проследяване физическото и нервно-психическо развитие на децата.

Коментари