Публикация

Д-р Александрина Стоянова:Нетърпима болка и опъната коремна стена - сигнал за перитонит

Острият дифузен перитонит се развива след спукване (перфорация) на кух коремен орган -стомах, апендикс, черво, жлъчен мехур и др - след травма с разкъсване на коремни органи и по други причини.


    Пациент с остър дифузен перитонит, развиващ се на фона на преживян мозъчен инсулт и исхемична болест на сърцето. Правен му е Билрот. Един от спешните и  случаи в болница "Св. Кирил", който изправи хирурзите пред труден казус и още по-тежка операция. 

Какво е характерно за перитонита?Лицето на болния добива характерен изглед: очите са хлътнали, носът изострен, лицето е бледо - ливидно, покрито е лепкава и студена пот, езикът сух и обложен с тъмнокафяв налеп. Дишането е ускорено, повърхностно, ноздрено и костално вследствие повдигане на диафрагмата. Болните лежат неподвижно със свити към тялото крака.Пулсът е силно ускорен и слабо напълнен. Артериалното кръвно налягане се понижава, вследствие на което възниква олигурия. В напредналия стадий на перитонита болните са неспокойни, по-късно апатични и сьнливи (понякога се наблюдават халюцинации и делир).

Още за сипмптомите, развитието на болестта, лечението и предизвикателствата пред  хирурзите - прочетете в статията на д-р Александрина Стоянова ТУК

Коментари