Публикация

Д-р Благомир Здравков:Ако един ден аз направя сериал, той ще се казва "Боговете в бяло"

Главният медицински консултант за сериала, лекарската професия, родното здравеопазване, детската анестезиология и хората, на които благодари


- "Откраднат живот" отразява брутално реално ситуацията в нашето здравеопазване" . За да не съм голословен, ще ви дам конкретен пример. Помните ли епизода, в който двама „майстори” пробиха медната тръба за кислорода и се наложи пациентите по спешност да се преместят в други сектори на болницата? Е, това ми се случи малко преди началото на снимките на сериала. Това беше изключително инфарктна ситуация за нас. Имахме петима пациенти на апаратна вентилация. Представяте ли си какво би станало с тях, ако няма кислород?!Благодарение на бързата и отлична работа на целия екип на нашата реанимация и още няколко отделения, абсолютно всички останаха в стабилно състояние до отстраняване на повредата. Това е управление на криза с реално заложени на карта  животи - действаш и мислиш, без право на грешка. Някои неща са представени евфемистично, защото реалната ситуация на един спешен случай включва подробности, които не би могъл да понесе всеки.


Какво още казва главния медицински консултант на сериала "Откраднат живот" за филма, актьорите, лекарската професия, борбата за спасяване на човешки живот, специалистите, на които дължи израстването си - прочете ТУК в едно пространно и много интересно интервю.

Коментари