Публикация

Спасен е животът на пациенти с тежки усложнения от A (H1N1)


Двама пациенти в много тежко състояние вследствие на усложнение от грип А (H1N1) са били спасени. 

Реаниматорите на болница „Токуда” – София, са приложили рядко използван метод на лечение.

„Повече от две седмици пациентите бяха в критично състояние в резултат на развитото усложнение. Чрез комплексно лечение и авангардна техника за апаратна вентилация успяхме да стабилизираме състоянието им”, съобщи д-р Георги Симеонов, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.

49-годишният пациент е транспортиран по спешност от болницата в Сандански. Над две седмици продължава борбата за живота му в централната реанимация, след което - в сектор „Пулмология”. Две седмици по-рано по същия път преминава и 58-годишна жена от София.

И двамата пациенти вече са изписани в добро състояние и са под наблюдение.

Често свинският грип протича без или с леки усложнения, но в някои случаи при хора в млада и средна възраст предизвиква респираторен дистрес синдром.

Това е сериозно увреждане с над 58% смъртност, при което белият дроб спира да функционира заради запълване на алвеолите с течност.

„За щастие всички болни, постъпили в „Токуда” с доказан или суспектен пандемичен грип, са лекувани успешно. Можем да се похвалим, че до момента нямаме смъртен случай, дължащ се на вируса А (H1N1)”, съобщава д-р Наталия Стоева, ръководител на сектор „Пулмология”.

През първия пик на грипната епидемия тя и екипът й са лекували над 35 души с усложнен доказан свински грип.

Коментари