Публикация

Болкови синдром на големия трохантер (бурсит на трохантера)

Какво представлява, причини за възникване, симптоми, диагностициране и възможности за лечение.


Болковият синдром на големия трохантер се нарича още бурсит на трохантера. Основният симптом е болката над външната страна на бедрото. Повечето случаи се дължат на незначително нараняване или възпаление на тъканите в горната, външна част на бедрото. Обикновено отшумява само с течение на времето.

Какво е бурсит на трохантера?

Причината обикновено се дължи на възпаление или нараняване на някои от тъканите, които се намират върху бедрената кост (по-големия трохантер). Тъканите, които лежат над големия трохантер включват мускули, сухожилия, силна фиброзна тъкан и бурси.

Болковият синдром на големия трохантер се нарича бурсит. Това е така, защото се смята, че болката идва от възпаление на бурсата, който се намира над големия трохантер. A Бурса е малка торбичка, пълна с течност, която помага да се позволи плавно движение между две неравни повърхности. Има различни бурси в организма и те могат да се възпаляват поради различни причини.

Въпреки това, изследвания показват, че повечето случаи на болки се дължат на незначителни увреждания на околните мускули, сухожилия или фасцията и възпаление на бурсата рядко е причина. Така че, вместо термина бурсит на трохантера, за предпочитане е болкови синдром на трохантера.

Колко често се среща ?

Това е по-често срещано състояние при жените, отколкото при мъжете. При хора, които са на възраст над 50 години. Въпреки това, тя може да се появи и при по-млади хора, особено бегачи. Не е ясно точно колко хора развиват това състояние.

Какви са причините за болката ?

Причини за възникване на болковият синдром включват:

-  Нараняване например падане върху външната страна на бедрото.

- Повтарящи се движения, включващи бедрената област, като например прекомерно тичане или ходене.

- Продължителен или прекомерен натиск в бедрената област (например, седнеж в спортни седалки на автомобили може да влоши проблема).

- Някои инфекции (например, туберкулоза) и някои заболявания (например, артрит и подагра) могат да бъдат свързани с възпаление на бурсата.

- Наличието на хирургическа тел, импланти или съединителна тъкан в областта на бедрото (например след операция на бедрото).

-  Наличието на разлика в дължината на крака.

Какви са симптомите ?

Най-честият симптом е болка в бедрото и външната страна. При много хора болката е дълбока и предизвиква парене. Болката може да се влоши с течение на времето.

Болката може да бъде по-интензивна, когато сте в легнало положение на засегнатата страна, особено през нощта. Болката може също така да се влоши от упражнения. Може да откриете, че ходите с накуцване.

Как се диагностицира ?

Диагнозата обикновено се прави възоснова на вашите симптоми и след преглед от лекар. Обикновено Вашият лекар ще изследва ханша и краката. Обикновено не са необходими изследвания (разследвания). Въпреки това, тестовете може да са необходими, ако вашият лекар подозира инфекция на торбичката пълна с течност (Бурса). Изследвания може да бъдат необходими, ако диагнозата не е ясна. Така например, рентген на бедрото или ядрено-магнитен резонанс ще помогнат за изясняване на причината.

Какво е лечението ?

Болковият синдром обикновено се самоограничава. Това означава, че той обикновено се оправя от самосебеси във времето. Въпреки това, обикновено отнема няколко седмици за да се облекчи болката. Симптомите могат да персистират в продължение на месеци, а понякога и по-дълго в една малка част от случаите. Въпреки това, постоянство, не означава, че е налице сериозено  заболяване или че тазобедрената става е повредена.

Намаляване на дейността като бягане или прекомерно ходене за известно време може да помогне за ускоряване на възстановяването. В допълнение, следните могат да бъдат полезни:

-  Прилагането на лед (увит в кърпа) в продължение на 10-20 минути няколко пъти на ден може да подобри симптомите.

- Прием на парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен могат да помогнат за намаляване на болката.

- Загубата на тегло. Ако сте с наднормено тегло, след като отслабнете е вероятно да се подобри състоянието.

- Инжектиране на стероиди и локален анестетик. Ако по-горе описаните мерки не помогнат,  тогава инжекция в болезнената зона може да бъде от полза.

- Физиотерапия. Ако стероидната инжекция не подобри симптомите, тогава може да се отнесете към физиотерапевт. Той ще бъде в състояние да ви даде съвети за подобряване на гъвкавостта и укрепване на мускулите.

    Ако състоянието е тежко или персистира след това, може да се допитате до специалист по ортопедия и травматология за съвет по отношение на  по-нататъшно лечение.


Коментари