Публикация

Вредно ли е „изпукването“ на пръстите ?

Представлява ли опасност за здравето този навик и защо се чува този звук ?


Много хора страдат от навика да си пукат ставичките на пръстите. Вероятно и вие сте едни от тях или имате приятел, който постоянно го прави и вие все му казвате да спре, защото може да получи артрит или нещо от сорта...

Какво всъщност причинява този звук ?

Когато дръпнете, усуквате или огъвате кокалчета си, пространството около вашите стави се увеличава, а налягането значително намалява. Това намаляване на налягането на газовете в синовиалната течност (течност, която подхранва, предпазва и помага на ставите се плъзгат плавно) да се превърнат в "микроскопични мехурчета," тези мехурчета се обединяват, за да образуват по-големите. Когато се движи течността за запълване на допълнителното пространство около кокалчетата, мехурчетата правят пукащ звук. Причината, поради която не може да се повтяря непрекъснато е, че след вашите стави са напукани отнема около поне 15-20  минути, за да се разтворят газовете обратно в течност.

Вредно ли е изпукването на кокалчетата за вас ?

Отговорът е не. Хипотетично е възможно да се получи преразтягане и хипермобилност в ставата, но за тази цел е нужна доста сериозна сила и продължителна серийност. Според няколко проучвания, пукането на кокалчетата няма връзка с развитието на остеоартрит.

Боли ме когато си пукна кокалчетата.

Здравия разум говори, че когато има чести болки при пукане, то е най-добре да спрем да го правим. Най-вероятно се касае за проблеми в структурите около ставите. За да бъдат избегнати усложнения е най-добре да се въздържате от навика си.

Защо ръката ми се чувства по-добре след като си изпукам кокалчетата ?

Облекчението по-скоро идва от самия звук, от колкото от самото движение. Все пак изпукването води до моментно разхлабване на меките тъкани и облекчаване на напрежението. Пукането на пръстите води до освобождаване на местните ендорфини, които водят до обезболяване както лекарствата.

Трябва ли да спра да си пукам кокалчетата ?

Няма данни пукането да е полезно или вредно и най-вече, че предизвиква артрит. Това е един досаден звук, но има и по-лоши навици от този. Ако не дразните никой наоколо, пукайте си на воля ...

Важно !!

Тази информация се предоставя като образователна услуга и не е предназначена да служи като медицински съвет. Всеки, който иска конкретен съвет или помощ по отношение на изявено пукане на кокалчетата, трябва да се консултира с хирург-ортопед, общопрактикуващ лекар, специалист по спортна медицина или физиотерапевт.


Коментари