Публикация

Университетските болници са за реформата, но осигурена финансово


Асоциацията на университетските болници подкрепя реформите в здравеопазването, както и преструктурирането на лечебните заведения. Според тях обаче е необходимо да се е осигури първо финансов ресурс.

„Не може да има реформа без финансиране и то финансирането трябва да дойде преди реформата”, категоричен бе проф. Генчо Начев, директор на Университетската болница „Св. Екатерина” в София.

Според него закриването или преструктурирането на болниците трябва да става по точно определени критерии. Задължително лечебното заведение трябва да разполага с квалифицирани кадри, с нова и високотехнологична апаратура, както и да осигурява  24-часов прием на пациентите.

Директорът на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев подчерта, че за следващата година средствата за лечебните заведения в бюджета на здравната каса са по-малко с 350 млн. лв.

„Това, че ще се съкратят 80 общински болници, не е икономическият лост, който ще промени здравеопазването”, посочи ген. Тонев и допълни, че по този начин ще се спестят 150 млн. лв., което не решава проблемите.

Напротив, по думите му, има опасност, ако останат само високотехнологичните болници, а средствата за сектора са малко, за няколко месеца те да свалят категорията си.

Според мениджърите на университетските болници преструктурирането на здравните заведения няма да доведе до листа на чакащите.

Те се обявиха и за двустълбов модел на здравно осигуряване и въвеждане на доплащане в лечебните заведения. Според тях, няма смисъл задължителното здравно осигуряване да се разделя на две, като едната част се прехвърля на частните здравни фондове.

Коментари