Публикация

Финансова ревизия в РИОКОЗ-Пловдив


Финансова ревизия на всички договори по Закона за обществените поръчки, сключени по времето на предишното ръководство на РИОКОЗ-Пловдив, както и на цялата му дейност, започва новият директор на инспекцията д-р Ваня Танчева-Манчева.

Извършена от нея вътрешна проверка е установила, че при 23 договора има пропуски и нарушения, а някой от анексите към тях показват фрапиращи финансови нарушения.

„За двата дни, през които заемам длъжността, успях да се запозная детайлно само с няколко договора, но съм категорична, че има извършени нарушения”, заяви д-р Танчева-Манчева.

Като пример тя посочи обществена поръчка за извършване на основен ремонт на две тоалетни в сградата на здравната инспекция на стойност 32 хиляди лева. Към договора предишният директорка на инспекцията д-р Янка Барганова е сключила и два анекса, според които за боядисване на още три стаи фирмата изпълнител е получила около 17 хил. лева.

По думите на д-р Танчева-Манчева от предадената й до момента документация не става ясно как са изразходвани и получените средства по спечеления европроект от инспекцията по програма ОПАК. Към днешна дата става ясно, че от получени 121 хиляди лева има осчетоводени само 35 хиляди лева, платени на фирма да изготви софтуерен продукт,10 хиляди лева – дадени на друга фирма, изготвила документацията, и 15 хиляди лева - за възнаграждения на екипа на проекта.

„Ще проверя къде е отишъл всеки един лев, както и ще потърся отговорност на всеки един злоупотребил със служебно положение или финанси”, категорична е д-р Танчева-Манчева.

Като пример тя посочи случай с двамата служители на ръководни постове в инспекцията – д-р Симеон Павлов и д-р Александър Корольов, които, въпреки констатацията на здравното министерство, че има данни за конфликт на интереси, не са били освободени от д-р Янка Барганова.

„Няма да спра с разследването на този случай, вече отстраних д-р Павлов от поста му на главен секретар, като не изключвам и следващи други уволнения”, обясни новият директор на РИОКОЗ. Тя подчерта, че в близките дни ще сформира екипа си, като ще разчита на отговорни и компетентни хора.

„Изнесеното като факти от новия директор на РИОКОЗ д-р Ваня Танчева-Манчева не отговаря на истината и е много възможно да й потърся съдебна отговорност за клевета”, каза д-р Янка Барганова.

Тя поясни, че не е нарушавала Закона за обществените поръчки, а в цитирания случай цялата документация е налична и изправна. По повод обвиненията, че по спечеления проект не се върши работа, д-р Барганова каза, че срокът е 18 месеца.

Според нея информация за него могат да имат определени хора, а в случая това не е нейната заместничка. Тя отрече да има „чадър” от нейна страна върху докторите Павлов и Корольов и отбеляза, че се е съобразила с проверката на комисията.

Коментари