Публикация

Кашлицата не е заболяване, но е симптом

Д-р Татяна Ралчева, главен организационен секретар на Националното сдружение на педиатрите, в интервю за Хелт медия.


Д-р Ралчева, какви заболявания може да се крият зад симптома кашлица?
Наистина кашлицата не е заболяване, а симптом. Причина за нея може да е пневмония, както и бронхит или коклюш, може да има алергичен характер, може и да е симптом на астма. Затова първо трябва да поставим точната диагноза и тогава да лекуваме  кашлицата. Диагнозата не може да се определи само с ухо, детето трябва да бъде преслушано. Сухата кашлица може да e симптом на коклюш или ларингит, но може и да е начало на пневмония...

Понякога има вирусни пневмонии, които дори на слушалка не се чуват и ние трябва да ги видим на рентген.
Диагнозата се поставя не само въз основа на кашлицата. Отчита се какво е общото състояние на детето, дали е интоксикирано, дали е бледо, как диша, начинът на дишане. Понякога самата кашлица не е толкова притеснителна, но между ребрата има хлътване, което показва тежко дихателно усложнение.

Как се постъпва, когато кашлицата е суха и когато е влажна?
В повечето случаи не бива да се дават сиропи, потискащи сухата кашлица, но има и случаи, когато това се налага. Например, ако тя води до повръщане, тогава е необходимо да се потисне. Ако детето е с влажна кашлица, трябва да се даде отхрачващ сироп. Ако кашлицата е алергична, лечението е по-продължително, подходът е друг. Трябва да се открие алергенът, който я причинява.
Логично е лечението да е съобразено с вида на кашлицата.
Важно е да се подхожда сериозно, кашлицата да не се неглижира, а да се потърси консултация с педиатър.

Има ли лечение, което е приложимо и при суха, и при влажна кашлица?
Има билкови сиропи, които успокояват кашлицата, като потискат кашличния рефлекс, но в същото време имат меко втечняващ ефект и подпомагат отхрачването, което не позволява секретът да се задържи в белия дроб. Не говорим за влажната кашлица при една сериозна пневмония, но при кашлица с лек секрет те не позволяват да се „задръсти” бронхиалното дърво и да се стигне до усложнения.

Затова препоръчвам в такива случаи да се започне с билкови сиропи, например N-Ti-Tus (Ен Ти Тус), който е комбинация от 7 билки.

Това е уникална комбинация, защото част от билките втечнява секрета. От друга страна, сиропът има успокояващо кашлицата действие, има и противоалергичен ефект и леко разширява бронхиалното дърво. Т.е.  дори ако има спазъм, действието на билките спомага той да бъде преодолян. Същевременно препаратът успокоява и възпалението на гърлото. 

Много важно е, че той няма странични ефекти. Освен това има прекрасен вкус, което за децата е от значение.

Какви други средства освен сиропите се прилагат при кашлица?
Определено не трябва да разчитаме само на сиропите за кашлица и на лечението с антибиотици (при наличие на бактериална инфекция). Известно е, че инхалациите са едно старо изпитано средство. Най-добре е те да се правят с физиологичен разтвор, но може и с вода, в която е сложена лайка, например. Може и с чиста вода. Важно е детето да инхалира, да вдишва парите, за да може да отхрачва. Ако не иска да се надвеси над съда с парата, инхалация може да се направи и в банята – като се пусне гореща вода, въздухът се насища с пара.

Но най-добре е инхалациите да се правят с инхалатор. Особено ако детето боледува често и ако в семейството има повече от едно дете, инхалаторът върши добра работа. Освен това отхрачването може да се улесни, като детето се потупва по гърба.

" }-->

Коментари