Публикация

Шамфъстък срещу рак на белия дроб


Всекидневната консумация на шамфъстък може да предпази от белодробен рак, съобщава Science Daily.

Учени от Тексаския университет са установили, че тези ядки увеличават нивата на гама-токоферола (тип витамин Е) в тялото.

„Известно е, че витамин Е осигурява определено ниво на защита срещу някои форми на рак. Приемът на гама-токоферол може да намали риска от рак на белите дробове”, отбелязва д-р Ладиа Ернандес.

В проучването са включени 36 души. В продължение на четири седмици 18 от тях са консумирали по 68 грама шамфъстъци на ден, а останалите – не.

Установено е, че при хората, приемали ядките, нивата на гама-токоферол са значително по-високи.

Шамфъстъкът е полезен и за сърцето, тъй като съдържа антиоксиданти и понижава нивата на „лошия” холестерол.

 

Коментари