Публикация

Тежки клинични последствия в БЛС

mediapool.bg


Тежки клинични последствия в БЛС

Бояна Ушева* | 08:30 | 02 юни 2016 | 2 коментара

Всеки месец българските лекари плащат членски внос на Българския лекарски съюз (БЛС), за да могат да упражняват професията си. Дължат и глоба, ако са прекъснали плащането и искат да възстановят правото си да практикуват. Плащат за удостоверение за работа в чужбина. От своя страна БЛС се задължава членовете да получават пълна защита на интересите си чрез подписване на Национален рамков договор. Това е рентгенът на правата и задълженията в съсловната организация.

Опънатата жица, по която тече високо напрежение, е информацията. Или по-точно липсата на информация. Българските лекари имат право да получават информация за всичко свързано с дейността на съюза и да знаят как се изразходват парите им от членския внос. В сайта на съсловната организация обаче те няма да получат информация за това което ги интересува.

БЛС е "задължена организация" по Закона за достъп до обществена информация. Написах писмо до Контролната комисия на БЛС, с което ги помолих за проверка на възнагражденията в администрацията и сравнение на заплатите и квалификациите на служителите там с тези на един на български лекар. Мотивацията ми да поискам тази информация е, че по това време работех с лекари, които членуват в БЛС, и като пиар на здравен институт защитавах тяхното име и достойнство. Почти всеки ден чувах репликата: "Защо им плащаме на тези!”.

Контролната комисия реагира бързо и на 05.06.2015 г. излезе с решение ръководството да предостави справка за сключените граждански договори, сумите изплатени от април 2012-та до 2015 г., да предостави действащото щатно разписание на администрацията и служителите на БЛС. Информацията така и не беше предоставена. Това не е изненадващо. Бившето ръководството не изпълни решение на ВАС по подобен казус. Делото бе образувано по жалба на д-р Георги Тодоров срещу мълчалив отказ на председателя на БЛС да предостави обществена информация. В своя отказ бившият председател д-р Цветан Райчинов се обосновава с това, че БЛС не получава финансиране от държавния бюджет. ВАС обаче постановява, че независимо от това, поради факта че БЛС е публично-правна организация, създадена със закон, тя е задължено лице по смисъла на ЗДОИ и ръководството на БЛС е длъжно да предостави исканата информация.

Защо БЛС крие от Контролната комисия финансови документи?

Защо нито едно нейно решение, включително и по моето питане, не са качени на сайта на БЛС? Контролната комисия е изпращала до ръководството искания, с които призовава решенията й да бъдат изпълнени и предупреждава, че в противен случай ще информира Събора на съсловната организация, че ръководството крие финансови документи.

Резултат няма. Започнах да търся сама, без комисии. Може би защото съм много бдителна - заболяване придобито по време на развития социализъм. Осем години учих под лозунга: " Бдителността е основното оръжие срещу империализма!" . Това "основно оръжие" многократно ми е рязало крилата и главата, а на "империализЪма" нищо му няма.

Отговорът получих по неофициален път. Първо, роднински назначения. (Голяма работа, част от народопсихологията ни?) Преводачка със средно образование за 1 300 лв. без почти никаква работа. Шофьор за 1 100 лв. /интересно дали е учил колкото един лекар/. За сравнение вижте колко получава един лекар специалист в общинска или окръжна болница? Второ, заплащане за ръководния състав много по-добро от това на ресорния министър - от 6 до 10 пъти минималната работна заплата. Освен това членовете му имат право да работят и на друго място, т.е. заплатата в БЛС е допълнителен доход. От изборните длъжности само главният секретар има постоянни чиновнически задължения и взима 8 минимални заплати.

Близо 20 хил. лв. излиза месечната издръжка на администрацията на съсловната организация. Отделно 60 хил.лв. на година отиват за издаването на вестник на българския лекар "Quo Vadis". Някой лекар да го е чел? Едва ли. Той не се разпространява в здравните заведения на страната. Въпросът е защо се издава тогава? Единственият логичен отговор е: заради рекламите в него, за които някой взима комисионни. А вестник може би трябва да има, но онлайн - въпрос на организация и мениджмънт.

Интересен е и фактът, че БЛС има най-скъпо платения пиар в здравната сфера. Между другото, за първи път в дългата си практика на журналист чувам, че някой пиар взима комисионни от реклами и хонорар за "сценарий". Нещо което е част от служебните му задължения, за изпълнението на които получава заплата. Отделен е въпросът доколко са необходими помпозни тържества в кризисни за здравеопазването времена. Много по професионално е, примерно, с тези пари да бъдат подпомогнати още няколко млади лекари специализанти.

Администрацията на съсловната организация трябва да получава високо възнаграждение при добре свършена работа, но ако защитава и отстоява правата на съсловието и му осигурява висок жизнен стандарт.

Лекарите добре знаят, че липсата на информираност има тежки клинични последствия в здравната практика. Аналогично е положението и извън здравната система.

Какво не предлага информационната банка на БЛС?

Отделни лекари и цели лекарски колегии в декларации недоволстват от множеството "грешки" при изготвяне и публикуване на решения и от организираните прояви по медиите на подбрани удобни представители с правилните позиции. Не се обявяват официално основни пресконференции на БЛС. За последния период от време на сайта на БЛС могат да се видят само изказванията на председателя и съобщения за някакви срещи между БЛС, МЗ и НЗОК, при това често със закъснение. Ето част от оплакванията.

През миналата година д-р Кръстев, председател на РЛК-Пловдив, провел две срещи на които присъствали много известни дейци на БЛС, депутати, зам.-министри на здравеопазването. Разгледани били изключително сериозно предполагаемите трудности, пред които лекарите очакват да се изправят през 2015 – 2016 г. В лекарската практика казват: прогноза за развитието на заболяването. В отговор - нито дума в сайта.

През същата година ръководството на колегията във Велико Търново провежда много важна среща, посветена на "Спешната медицина” – на сайта нито дума.

"Липсва всякаква информация от регионалните колегии и отделни техни представители. Никакви становища, никакви публикации – само сухи съобщения за някакви срещи от които нищо не произлиза”, жалват се от столичната колегия на БЛС.

Няма ясен отговор на питане на Контролната комисия за съдбата на парцел, дарен от правителството на НДСВ за построяване на сграда на БЛС.

В изминалите години на страниците на сайта не беше публикувано нито едно научно съобщение за постижение на български лекар, научно дружество, конгреси, симпозиуми и т.н.
За съжаление в кратък период починаха много известни лекари, от сайта – мълчание.
Доктори с ярка позиция по наболелите проблеми на здравеопазването явно са забранени за отразяване и техните коментари трябваше да четем в информационни сайтове.

Мирис на цензура, доноси и преследване

Какво се случва с опонентите на "правата" линия? Някои от проговорилите "непослушници” са били "наказвани” с писма до шефовете си. Примерите за цензура са много.

Писмото на д-р Галинка Павлова, зам.-председател на УС на БЛС до министър-председателя Бойко Борисов беше оповестено в различни информационни агенции, но не и публикувано на сайта на съюза. Кой разпореди това да не се случи? Защо не се приема и различното мнение?

В писмото д-р Павлова пише, че "по-голямата част от българските лекари, които най-добре познават системата и могат да предвидят последствията за пациентите, не приемат предложените нормативни промени на министерството, които в голяма степен не са в полза на пациентите и лекарите”.

В длъжностната характеристика на заемащия поста "Връзки с обществеността” в БЛС явно влизат и търсенето на отговорност и отчет от членове на съюза и дори от членове на Управителния съвет, въпреки че те са нейни работодатели. На "сръчкване" от страна на пиара са подложени доктори – членове на БЛС .

"Защо, г-н професоре, столичната колегия не дойде на протестния митинг организирано с плакати, с шествието което вие лично обещахте на председателя?" Така пиар-ът отговаря на протестно писмо от известен уважаван професор.

Д-р Димитър Ленков е бивш гл.секретар на съюза. Малко след встъпването си в длъжност в Медицинския одит е сюрпризиран с честитка - донос до неговата шефка д-р Златица Петрова и до министъра на здравеопазването за "неправилно” говорене в медиите.

До д-р Александър Заимов от УМБАЛ "Александровска” е изпратена нотариална покана, защото по време на Събор на съюза нарекъл пиар-а "подводницата на министъра в ръководството на БЛС”.

Има и други публично обругавани от собствената им организация лекари. И не само лекари.

В отговор на моето искане до Контролната комисия за предоставяне на информация , директорът на Националния център по обществено здраве и анализи и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов получиха меко казано обидно за мен писмо, или по-скоро "донос”, което не кореспондира със съдържанието на сигнала ми и приканва към наказателни мерки. Е, такива мерки бяха взети. Пиша този текст като вече бивш пиар на Националния център по обществено здраве и анализи. Писмото е подписано от д-р Венцислав Грозев – председател на УС на БЛС и юриста на организацията. Нещо повече. По "нареждане” от БЛС един здравен сайт искаше да проверява IP адреса ми, заради съмнения че критикувам съсловната организация във форума му. И това във времето на интернет журналистиката.

Не ми е жал за държавната службица. Платих жестоко със здравето си. Лично преживях добрите и кошмарните страни на българското здравеопазване. Такава е цената когато се настъпи лицемерието.

Отговорът за дейността на една съсловна организация е на терминалите

От БЛС редовно оповестяват данни за напусналите страната български лекари. "Данните сочат, че 548 лекари са пожелали да напуснат България през 2014 г., 524-ма през 2015 г., 142-ма само за първото тримесечие на 2016 г. По-голямата част от напускащите са млади лекари. Основните мотиви са все по-осезаемата липса на ръководна и обществена оценка на медицинската професия, системни пречки за кариерно израстване и надграждане на образованието. И, разбира се, възнаграждението за труда им. Основен източник на стрес сред лекарите са ниските заплати, сочи изследване на НЦОЗА. Какво направи съсловната организация да спре лекарите, които "протестират" на Терминал 2. С какво ги защити?

С безпринципна политика - днес сме протестиращи, утре не сме. Да припомня: 64-ти събор, декларация: „Не приемаме да се променят закони през закона за бюджета и да ни се променят срокове в НРД” .После приехме. 65-ти събор – „Българският лекар не може да приеме мнимо договаряне и да подкрепи подобна политика в здравеопазването”. Това са декларации, приети от Събор - най-висшия орган на БЛС. Но и с декларациите е като със законите - "врата у поле". Искаме оставка на министъра, после го каним в Равда на семинар (тиймбилдинг).

Има една опасна симбиоза между БЛС и МЗ и тя дава отговор на въпроса защо лекарските протести внезапно затихват или са мижави. И защо хора от здравната система под натиска на БЛС губят работата си.
Правителството има интерес от слаба съсловна организация. Решенията в БЛС се вземат от управителен орган и на тях се подчинява цялото съсловие. Така е заложено по закон. А удобна съсловна организация се постига с удобни фигури в ръководството. Факт е, че от там е излизал не един служител, съветник и министър на здравеопазването. Висшите постове в БЛС се превърнаха в батут за държавническа кариера.
С публикации като тази няма да върнем откраднатото достойнство на лекарите. Но и окопаването в очакване да свършат мунициите не е правилната терапия.

*Бояна Ушева е работила като репортер и редактор в Дарик радио, Нова Тв, Инфорадио и Ре Тв. Завършва здравен мениджмънт в Медицинския университет – София и от 5 години работи последователно като експерт “Връзки с обществеността” в БЛС и Национален център по обществено здраве и анализи.

Коментари

Живко Тодоров
3 юни 2016 12:04

Браво за гражданската и професионална позиция!