Публикация

Късното захранване с някои продукти повишава риска от алергии


Финландски учени твърдят, че по-късното включване в менюто на бебето на определени храни може да предизвика чувствителност към някои алергени, съобщи Ройтерс.

Проучването, публикувано в Pediatrics, разкрива нови доказателства, че стратегията за забавяне на захранването след приключване на кърменето може да повиши риска от алергии.

Специалистите са изследвали 994 деца, наблюдавани още от раждането. Средната продължителност на храненето им изцяло с кърма  била по-малко от 2 месеца.

На 5-годишна възраст 17% от децата имали хранителни алергии, 23%  били чувствителни към определени алергени във въздуха, 12% - към краве мляко, 9% към яйца, 5% към пшеница и 1% към риба.

Връзката между алергиите и късното захранване на децата е най-силна при яйцата (след 10,5 месеца), овесените продукти (след 5 месеца) и пшеницата (след 6 месеца).

Забавеното включване в менюто на картофите (след 4 м.) и на рибата (след 8 м.) увеличава риска от дихателни алергии.

Учените обаче предупреждават, че резултатите не трябва да бъдат възприемани като препоръка за промяна на детското хранене с цел предотвратяване на алергии.

Кърменето поне до 6-месечна възраст остава препоръчително, но изглежда то не може да помогне за превенция на алергиите. 

Коментари