Публикация

Съветват Надежда да прекъсне бременността, но на 1 юни тя получи най-хубавия подарък!

На вчерашния Ден на детето Надежда Ахмед от Поморие получи най-хубавия си подарък. Тя прегърна за първи път своето бебе, дошло на бял свят след истинско чудо.


На вчерашния Ден на детето Надежда Ахмед от Поморие получи най-хубавия си подарък. Тя прегърна за първи път своето бебе, дошло на бял свят след истинско чудо. Трогателният момент просълзи не само семейството, но и лекарите, помогнали на Емир да оцелее. Историята на Емир е пример за прекрасната съвместна дейност акушер-гинеколози и неонатолози, които помагат на майката - да износи плода, и на детето - да оцелее.

В средата на петия месец 34-годишната Надежда идва в МБАЛ Бургас за аборт по медицински показатели. Тя постъпва със спукан околоплоден мехур, с изтекли води. Акушер-гинеколозите, които е посетила до този момент, са категорични, че бременността трябва да се прекъсне, тъй като има огромен риск от инфекция. Почти невъзможно е бебето да се отгледа до термин без околоплодни води, казват те.

Началникът на Отделението по гинекология д-р Радослав Горанов обаче дава малка надежда. „Плодът е жив, има тонове, не искам да прекъсвам бременността. Нека да изчакаме и да му дадем шанс“, казва той на майката. „Много се разстроих, но съм силно вярваща и започнах да се моля. Цялото ми семейство, близки, познати се молиха заедно с мен“, казва Надежда. „Малко е да се каже, че съм благодарна на д-р Горанов. Прекарах в отделението няколко месеца. Той направи всичко, за да оцелеем. Беше много грижовен, вдъхваше ми голяма сигурност. Ако беше друг лекар, щеше да предпочете да не поема рискове, повечето се застраховаха, че е по-добре бременността да се прекрати“, разказва майката. „Силната вяра и воля на Надежда, доверието й към мен имаха огромно значение за добрия изход. Обясних й всички рискове и тя се съгласи да се борим за бебето заедно“, казва д-р Радослав Горанов.

Терминът е на 12 юни, но раждането е предизвикано на 17 април. Малкият Емир тежи едва кило и четиристотин грама. Има тежка инфекция и нужда от специализирана реанимация. Близо 50 дни в Отделението по неонатология се грижат за бебето, което вече е вън от опасност. Вчера Емир е преведен в Дома за медико-социални грижи, където ще остане до достигането на нормално тегло, за да бъде отглеждан вкъщи.

За първи път вчера Надежда и съпругът й Ахмед поеха новородения си син в прегръдките си. До този момент го гледаха само през стените на кувьоза. „В началото нещата наистина бяха зле. Но направихме всичко, за да дадем шанс на още един малък живот“, сподели началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова.

Коментари