Публикация

Д-Р ДОБРИНКА ГИНЧЕВА: МЛАДИТЕ МОМИЧЕТА ПОСЕЩАВАТ ГИНЕКОЛОГ, ЕДВА КОГАТО СА ЗАПОЧНАЛИ ПРОБЛЕМИТЕ

РАКЪТ НА ШИЙКАТА НА МАТКАТА Е ВТОРИЯТ ПО ЧЕСТОТА ПРИ ЖЕНИТЕ НА ВЪЗРАСТ ОТ 20 ДО 45 ГОДИНИ, СЛЕД РАКА НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА. У НАС ВСЯКА ГОДИНА ЗАБОЛЯВАТ ОКОЛО 700 И УМИРАТ ОКОЛО 200 ЖЕНИ. СТАТИСТИКАТА СОЧИ, ЧЕ РАКЪТ СЕ ОТКРИВА В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЖЕНИТЕ НЕ ПОСЕЩАВАТ РЕДОВНО ГИНЕКОЛОГ


Клиничният институт по репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ – гр. Плевен, е медицински център не с онкологична насоченост, а с такава към двойките с репродуктивни проблеми. Независимо от това, периодично се правят безплатни профилактични прегледи, насочени към превенцията на рака на маточната шийка.

Последните няколко от тях се извършват от акушер-гинеколога д-р Добринка Гинчева, д.м. За нея медицината е призвание. Родена е през 1978 г. в Плевен. В родния си град завършва средното си образование – Гимназията с преподаване на чужди езици. През 2004 г. приключва висшето си образование в Медицинския университет в Плевен. През 2009 г. придобива специалност „Акушерство и гинекология“. От 2012 г. е с научна степен „доктор по медицина“. Защитава дисертационен труд на тема „Диагностични проблеми и терапевтично поведение при преканцерози на вулвата“.

В професионалния си живот д-р Гинчева е положила много усилия, за да бъде винаги информирана за новостите в сферата на акушерството и гинекологията. Преминала е редица специализации в страната и чужбина (Китай, Великобритания, Гърция), които са инвестиция за пациентите.

Членува в European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE),Society of EuropeanRoboticGynecologicalSurgery (SERGS), International Association of Minimally-invasiveandNon-invasiveMedicine, Българска асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, Българска асоциация поонкогинекология, Българска асоциация по акушерство и гинекология.

През октомври 2013 г. получава Почетен плакетна Медицинския университет в Плевен за научни изследвания. Професионалните й интереси са насочени към лечение на миома на матката, лечение на преканцерози на външните полови органи на жената с фокусиран ултразвук; минимално инвазивна (лапароскопска) хирургия при гинекологични заболявания; преканцерози на външните полови органи на жената – диагностика и терапевтичен подход; гинекологични прегледи (колпоскопия, вагинална и коремна ехография), наблюдение на бременност, пренатална диагностика, нормално раждане и цезарово сечение.

– Д-р Гинчева, има ли интерес към безплатните профилактични прегледи, насочени към превенцията на рака на маточната шийка, които КИРМ – Плевен, периодично организира?
– Определено има интерес. Ракът на маточната шийка е една от най-често срещаните онкологични патологии при жените. Диагностицирането е свързано със специализирани изследвания, а лечението е хирургично и лъчево. Ако не се предприеме нищо на време, се нарушава качеството на живот на пациентите и психо-емоционалното равновесие в техните семейства.

Прави впечатление, че повечето жени в Плевен в последните години все по-редовно посещават гинеколог. Не пропускат и нашите прегледи за профилактика на онкологичните заболявания. Пациентите се интересуват и осъзнават, че те самите носят отговорността за собственото си здраве. Значителна е ролята и на медиите, които предоставят актуална информация. Обикновено идват жени на възраст между 30 и 45 г.

– Кога на едно момиче трябва да бъде направена първата цитонамазка?
– Щом момичето започне да води сексуален живот, веднъж годишно, задължително трябва да посещава гинеколог. Профилактиченият преглед включва и вземане на цитонамазка.

– Обикновено обаче това не става. Момичетата не споделят с родителите си за първия си сексуален контакт, а сами не се престрашават да отидат на лекар…
– Така е. Но често след започване на половия живот не закъсняват и проблемите. Това са предимно вагиналните инфекции. Момичетата споделят с родителите си и идват. Обикновено ги водят майките им.

– До каква възраст една жена трябва да си прави редовни цитонамазки?
– Прави впечатление, че при много от жените във възрастовата група над 45 г. мисленето малко е променено. Има такива, които за последен път са посетили акушер-гинеколог, когато са били бременни. Препоръчително е изследването да се провежда веднъж годишно при всички жени на възраст между 21 и 65 г., също така и при момичета под 21 г., които водят полов живот. При случаи с повишен риск изследването се провежда веднъж на шест месеца или в зависимост от препоръката на лекаря. Така практикуват повечето колеги.

– Какво всяка една жена трябва да знае за рака на шийката на матката?
Ракът на маточната шийка е лечим, когато е диагностициран на време. По литературни данни рак на маточната шийка се развива едва при 1 на 2000 жени, заразени с НРV. Доста по-голям брой от тези жени обаче развиват предракови заболявания.

У хората все повече нараства самосъзнанието. Всеки човек е отговорен за собственото си здраве. Жените трябва да обръщат специално внимание на превенцията. Все повече работодатели организират профилактични прегледи за служителите си. Единствено чрез превенцията ракът може да бъде диагностициран в начален стадий и да бъде излекуван напълно. От особено значение са сексуалната култура и половата хигиената.

– Кои са рисковите фактори за възникване на този вид рак?
– Причините за появата на рака на маточната шийка са много, някои от тях са неизвестни, но основният фактор е човешкият папиломен вирус – HPV. 80% от хората се сблъскват с вируса, но не всички развиват тумори. Никой в България не знае колко носят това заболяване. Този вирус се предава и от мъжете, но болестно се проявява само при някои жени. Презервативът предпазва, но не напълно от човешкия папиломен вирус. Човек, обаче по-скоро може да се предпази от последствията, които вирусът нанася върху организма.

– Кога една жена трябва да си направи изследване за HPV?
– Изследването не е рутинно. Първото нещо, което се прави при профилактиката, е вземането на цитонамазка. Гинекологът дава индивидуална консултация жената. Ако има някакво отклонение от нормата, е задължително цитонамазката да се комбинира с колпоскопия. За съжаление не всеки лекар прилага това изследване, защото то изисква допълнителна квалификация. Чрез цитонамазката се откриват промени на клетките, които вероятно могат да са причинени от папиломния вирус. Тогава се налага изследване за HPV.

– Може ли онкогенните типове на папиломния вирус да бъдат излекувани?
– Човешкия папиломен вирус има стотици типове. Има и случаи, в които не крият риск за живота, но са неприятни. Такива са т.нар. кондиломи (брадавици). Най-честата им локализация е в областта на външните полови органи. Голяма част от папиломните вируси могат да се проявят клинично. Повечето от тези заболявания са опасни за живота – различните видове рак. Обикновено те се диагностицират късно. Българската онкологична школа се придържа към световните стендарти.

– Какво е мнението ви за ваксината срещу НPV? Преди няколко години много се нашумя, сега нещата като че ли утихнаха. Даже се появиха и противоречиви мнения…
– Фармацевтичните фирми, които представят ваксината, демонстрираха резултатите от доста проучвания в чужбина. Аз съм посетила много симпозиуми и форуми с насоченост към този проблем. Ваксината срещу рак на маточната шийка дава защита срещу двата ваксинални типа НРV (16 и 18) и е с по-ниска ефикасност срещу още 2-3 вирусни типа. Някои типове НРV, които също предизвикват (макар и по-рядко) рак на маточната шийка не се повлияват от съществуващите анти-НРV ваксини. Това прави наложително явяването на профилактични прегледи от страна на всички жени – и неваксинирани, и ваксинирани.Те ни дават актуална информация и ракът на маточната шийка може да се профилактира. А тази ваксина създава понякога едно усещане за спокойствие у жената и тя „забравя“ да посещава гинеколог. Така във времето нещо може да се пропусне. Като цяло наистина ваксината намалява риска от рак, но трябва да е направена преди момичето да е започнало полов живот. Обикновено това не се случва.

– Как се чувствате лично вие, когато „попаднете“ на жена със сериозен проблем в тази посока?
– Отговорността е много голяма. Първо трябва да се прецени психиката на пациента и да се намери начин, по който да му се обясни колко е сериозно. След това го насочвам към специализирани онкологични клиники. Важното е проблемът да бъде осъзнат и пациентът да продължи да се лекува.

– Не трябва ли да има психологическа помощ за хората, на които е констатиран проблем. Като че ли най-тежко е времето, когато те чакат резултатите си от изследванията…
– Ролята психологичната помощ е от изключително значение за резултата от лечението. Всички реномирани клиники разполагат с психолог. Той посещава и консултира пациентите, дори без те да са го търсили.

Публикувано в:  ideite.bg

Коментари