Публикация

Едва 15% от мъжете с приапизъм запазват еректилната си функция

Бързата реакция увеличава шанса за запазване на еректилната функция при исхемичен приапизъм


Само 15% от мъжете с исхимичен приапизъм запазват еректилната си функция. Това показват данните на специалисти от Отделението по обща и спешна урология в УМБАЛСМ Пирогов. По време на X Юбилеен конгрес на българското урологично дружество д-р Борис Младенов представи комплексно изследване на проблема - причини, проява и лечение. Беше подчертано, че за благоприятното лечение от критична важност е бързодействието. Болният трябва да се обърне към специалист в рамките на няколко часа, за да бъде извършена навременна интервенция и да се избегнат  увреждания като тромбоза, увреждане на кръвоносните съдове, понижена еректилна функция и в много от случаите - до импотентност.


Приапизмът, познат още като нестихваща ерекция може да се дължи както на заболяване на кръвта или други съпътстващи заболявания, така и на прием на определен вид лекарства или външна еректилна стимулация. Пенис протезирането е едно от съвременните решения за пациенти, при които вследствие на проблем се стига до нарушаване на еректилната функция. В момента този тип процедури са относителна рядкост, тъй като са скъпи и не се поемат от НЗОК. Реимбурсирането им ще позволи на повече мъже да се възползват от съвременната оперативна техника, смятат уролозите.

По време Х Юбилееен конгрес по урология бяха представени и обсъждани най-новите тенденции в диагностиката и лечението на СДПП (синдром на долните пикочни пътища). 

Сред акцентите на форума бяха и практическите сесии за младите уролози с платформата Da Vinci, лапароскопски и ендоскопски курс.


Коментари