Ежегодната национална конференция по гастроентерология се провежда край Варна
Медицински университет Варна
Медицински университет Варна
Организация
Ежегодната национална конференция по гастроентерология се провежда край Варна

Ежегодната национална конференция по гастроентерология се провежда край Варна

Целта на форума е да се обмени опит и да се повиши осведомеността на специалистите в динамично развиваща се област като гастроентерологията и хепатологията


На 3​ юни (петък) в к.к. „Златни пясъци" се състоя официалното откриване на ежегодната национална конференция по гастроентерология,  организирана от Българското дружество по гастроентерология, гатроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография (БДГЕ). Председател на Организационния комитет на конференцията е проф. д-р Искрен Коцев - ръководител на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина"-Варна

Целта на форума е да се обмени опит и да се повиши осведомеността на специалистите в динамично развиваща се област като гастроентерологията и хепатологията. Сред обсъжданите теми са съвременните методи за диагностика и лечение на инфекция с Хеликобактер пилори, неопластични заболявания на стомаха, хранопровода, панкреаса, дебелото черво и черния дроб, инфекции в хепатологията, както и възпалителните чревни болести.

„Бих искал да благодаря на екипа и лично на проф. Коцев, които съставиха научната програма на конференцията.Тя  е много добре балансирана, с акцент  върху новите проблеми в гастроентерология и хепатологията , фокусирана е върху проблеми, които изникват в ежедневната практика и при които трябва да се реагира бързо, както  от медицинска, така и от социална гледна точка." -  коментира председателя на БДГЕ  проф. д-р Крум  Кацаров по време на организираната пресконференция.

Конференцията започна с курс за следдипломна квалификация с видеосесия, в който млади лекари от България представиха своя опит. Организирана е и постерна сесия с награди за най-добре представилите се млади гастроентеролози. „Нашата дейност е фокусирана върху това младите хора да се развиват" – бяха думите на проф. Коцев.

Сред лекторите и гостите на събитието са водещи специалисти от България, САЩ, Англия, Полша, Турция, Македония, Русия и Германия. Един от тях е признатият български специалист проф. Петър Драганов, който е завършил медицина в България, но веднага след дипломирането си заминава за САЩ, а в момента работи в Университетската болница във Флорида. "За мен най-впечатляващо е високото ниво на конференцията, както и на българската гастроентерология. Като ниво на знания и квалификация между лекарите в България и САЩ няма никаква разлика." – категоричен бе проф. Драганов.  

На церемонията по откриване на конференцията поздравителен адрес от името на Ректора на Медицински университет – Варна връчи проф. д-р Христина Групчева – заместник ректор по иновации и транслационна медицина. „Похвално е, че водещи специалисти от толкова държави се обединяват в търсене на отговори на въпроса „Какво ново …?" в различните раздели на гастроентерологията. Защото именно научни форуми като този са мястото, където професионалистите и експертите споделят наученото и опита от практиката, поставят въпроси и заедно намират техните отговори, за да движат науката и клиничната практика напред." – бяха част от думите, с които проф. Иванов приветства организаторите и участниците във форума.

 Видео​


Мнения