Публикация

Ежегодната национална конференция по гастроентерология се провежда край Варна

Целта на форума е да се обмени опит и да се повиши осведомеността на специалистите в динамично развиваща се област като гастроентерологията и хепатологията



На 3​ юни (петък) в к.к. „Златни пясъци" се състоя официалното откриване на ежегодната национална конференция по гастроентерология,  организирана от Българското дружество по гастроентерология, гатроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография (БДГЕ). Председател на Организационния комитет на конференцията е проф. д-р Искрен Коцев - ръководител на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина"-Варна

Целта на форума е да се обмени опит и да се повиши осведомеността на специалистите в динамично развиваща се област като гастроентерологията и хепатологията. Сред обсъжданите теми са съвременните методи за диагностика и лечение на инфекция с Хеликобактер пилори, неопластични заболявания на стомаха, хранопровода, панкреаса, дебелото черво и черния дроб, инфекции в хепатологията, както и възпалителните чревни болести.

„Бих искал да благодаря на екипа и лично на проф. Коцев, които съставиха научната програма на конференцията.Тя  е много добре балансирана, с акцент  върху новите проблеми в гастроентерология и хепатологията , фокусирана е върху проблеми, които изникват в ежедневната практика и при които трябва да се реагира бързо, както  от медицинска, така и от социална гледна точка." -  коментира председателя на БДГЕ  проф. д-р Крум  Кацаров по време на организираната пресконференция.

Конференцията започна с курс за следдипломна квалификация с видеосесия, в който млади лекари от България представиха своя опит. Организирана е и постерна сесия с награди за най-добре представилите се млади гастроентеролози. „Нашата дейност е фокусирана върху това младите хора да се развиват" – бяха думите на проф. Коцев.

Сред лекторите и гостите на събитието са водещи специалисти от България, САЩ, Англия, Полша, Турция, Македония, Русия и Германия. Един от тях е признатият български специалист проф. Петър Драганов, който е завършил медицина в България, но веднага след дипломирането си заминава за САЩ, а в момента работи в Университетската болница във Флорида. "За мен най-впечатляващо е високото ниво на конференцията, както и на българската гастроентерология. Като ниво на знания и квалификация между лекарите в България и САЩ няма никаква разлика." – категоричен бе проф. Драганов.  

На церемонията по откриване на конференцията поздравителен адрес от името на Ректора на Медицински университет – Варна връчи проф. д-р Христина Групчева – заместник ректор по иновации и транслационна медицина. „Похвално е, че водещи специалисти от толкова държави се обединяват в търсене на отговори на въпроса „Какво ново …?" в различните раздели на гастроентерологията. Защото именно научни форуми като този са мястото, където професионалистите и експертите споделят наученото и опита от практиката, поставят въпроси и заедно намират техните отговори, за да движат науката и клиничната практика напред." – бяха част от думите, с които проф. Иванов приветства организаторите и участниците във форума.

 Видео​


Коментари