Публикация

Грижи за чувствителната кожа

Чувствителната кожа е най-слабо защитена и най-уязвима. Притежават я близо 60% от хората, но малко специалисти са готови да се работят с нея


Чувствителната  кожа е най-слабо защитена и най-уязвима. Приблизително 60% от хората се характеризират имат този тип кожа. Сьщевременно техният брой значително расте на първо място под влияние на влошаващата се околна среда и стреса, на който е подложен в днешно време всеки човек.



Много често тази кожа е с изтънял и неефективен защитен воднолипиден слой, което води до отслабване на естествената зашита срещу агресивното действие на околната среда (температурни промени, вятър, неподходяща козметика)Съвременните тенденции в развитието на козметични продукти е насочено към фитокозметиката и  разработване на ново поколение продукти, специално създадени да служат на всяка една кожа с подобни проблеми като същевременно се явяват и идеалната зашита за нея.

Подходящи за нея са:

1. Хидратиращ серум с успокояващо действие

2. Екстракт от пълзящо жълтурче - за него се използват грудковидно изменените корени на растението Ranunculus ficaria, богати на нишесте, захариди и голямо количество витамин С ,  който активно участв във всички окислителни и възстановителни процеси, в образуването на съединителната тъкан, укрепва капилярите, подпомагайки изграждането на спояващи вещества в клетките им, притежава противовъзпалително, противоалергично и силно антиоксидантно действие.


3. Екстракт    от    hirudinea  - притежава    силно   капиляросвиващо,    антибактерицидно    и противовъзпалително действие. Намалява червенините и подобрява състоянието на кожата.


4. Екстракт от смокиня - получен е от плодовете  на спокинята е с високо съдържание на йод, серни и калиеви соли. Има  лечебно и възстановяващо действие. В  млечния сок се съдържа ензима фицин, който има  силно антибактерицидно и антимикотично действие.

Как да се определи типа кожа?

Всяка козметична процедура се определя от типа кожа. Добрата и опитна козметичка определя от пръв поглед за какъв тип кожа се касае с помощта на лампа лупа. 

Различават се следните типове кожа: нормална, нежна кожа, чувствителна, суха, мазна  (с едри пори), смесена, кожа с нервни рефлекси. След определяне на типа кожа се определя и вида на процедурата, която ще се приложи. Типът на кожата е в зависимост от наследственоста, от общото и психическото състояние на организма, пола, възрастта, професията и климата. За да бъде кожата красива, здрава, опъната, е необходимо да се прилагат правилни грижи за нея. Отстраняването на козметични дефекти не може да се постигне с една процедура или с хигиенни условия в дома, а се изискват системни процедури, правилни и редовно прилагани грижи. Грижите се полагат както от козметика, така и от самия човек  (хигиена и козметични продукти). 


Коментари