Публикация

В търсене на идеалния… хранителен режим

Ако спазвате диета, която не отговаря на вашия генетичен профил, може да напълнеете, вместо да отслабнете.


Знаете ли как изглежда идеалният мъж? Той е среден на ръст – освен ако не предпочитате високи; има тъмна коса – освен ако не харесвате блондини; и е синеок – освен ако нямате слабост към кафявите очи. Всички тези „освен“ превръщат намирането на перфектния мъж в мисия невъзможна, или по-скоро в мисия персонална. Защото г-н Идеален е с различни „съставки“, пропорции и размери, съобразени с различните нужди, изисквания и предпочитания на дамите.

Подобна е и ситуацията с хранителния режим. Моята идеална диета, в която въглехидратите са главен герой, за друг би била истинско бедствие. Защо е така? Някои казват, че е въпрос на късмет, но има и по-правдоподобно обяснение, което се побира само в три букви: ДНК.

Въпрос на гени

99,9% от гените на всички ни са еднакви. Има обаче 0,01%, който прави всеки от нас уникален. Този 0,01% очертава нашия персонален ДНК профил, който е в основата на отговора „Защо е така?“ от предишния абзац. Индивидуалният генетичен код, който всеки от нас притежава, оказва влияние върху всички процеси, протичащи в телата ни, включително и метаболитните. Той до голяма степен определя как се използват и разграждат компонентите, включени в менюто ни, както и по какъв начин се отделят токсините.

Гените имат сериозен ефект върху хранителните изисквания, метаболитната ефективност и способността на даден човек да отслабне и да поддържа теглото си. Едно и също вещество се възприема по различен начин от различните хора. И докато организмът на един е способен да го разгради сравнително бързо и без излишни усилия, то за друг този процес изисква значително повече време и енергия.

Счита се, че генетичните фактори определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло. С оглед на тези цифри положението изглежда отчайващо. Какъв е шансът да преборим „дебелашките гени“, ако те са закодирани в ДНК профила ни? И има ли смисъл да опитваме изобщо?

Въпрос на стил

Макар че гените задават общата рамка, в която функционират телата ни, ние до голяма степен определяме какво да бъде съдържанието вътре в нея. Дори в нашата ДНК да е заложено определено предразположение, не е задължително то да се отключи. Проучванията сочат, че по отношение на затлъстяването гените съвсем не се считат за основен виновник. Начинът на живот изпълнява главната роля в този процес.

Ежедневните навици и най-вече хранителният режим могат да бъдат нагодени според генома ни, така че да получаваме възможно най-голяма полза – и за фигурата, и за здравето си. Режимът ни е в състояние дори да потисне неблагоприятните проявления на гените ни и да промени картината вътре в рамката, с която разполагаме. Така например, ако е налице специфична генетична вариация, която пречи на черния дроб да разгражда определено вещество, правилната диета може да съдейства за компенсирането на този пропуск. И обратното – небалансираният хранителен режим, пренебрегващ нуждите на организма, който „обслужва“, може да отключи здравословен проблем, към който иначе няма генетично предразположение.

Въпрос на избор

Хранителният режим е въпрос на сложен избор. Универсалните „рецепти“ за отслабване обаче не взимат предвид индивидуалните реакции, които варират в много широки граници. Но ако спазвате диета, която не отговаря на вашия генетичен профил, може не само да не отслабнете, а дори да напълнеете.

Именно върху индивидуалните реакции на организма е съсредоточена нутригеномиката – науката, която изследва връзката между гените и храненето. Тя поглежда отвъд готовите предписания и се опитва да „разчовърка“ скритите тайни на телата ни, заложени в генетичния ни потенциал. Нутригеномиката ни дава възможност да се доближим максимално близо до мечтата, наречена „идеален хранителен режим“ (с мъжете, за съжаление, не може да ни помогне…).

Как го прави? С помощта на нутригенетични изследвания, които дават поглед към индивидуалните генетични реакции. На база на резултатите е възможно да бъде изготвен режим – хранителен и двигателен.

Нутригенетичните изследвания, които вече се предлагат и в България, са ценен инструмент на персоналната медицина. Те са важна част от превенцията на множество заболявания, повлияни от начина ни на живот. В това число влизат чернодробни, респираторни, репродуктивни, злокачествени и сърдечносъдови проблеми. Защото освен средство за поддържането на красива фигура, пълноценната диета е и един от най-ефективните начини да поддържаме добро здраве и тонус. А не е ли именно това основната цел на идеалния хранителен режим?

Източник: www.jenatadnes.com

Медицинска генетика и ембриология Социална медицина и здравен мениджмънт Хранене и диететика Диети и здравословно хранене Затлъстяване Метаболитен синдром диабет тип 2 диета Затлъстяване хранене Метаболитен синдром лечение профилактика тест персонализирана медицина режим ДНК нутригеномика нутригенетика превенция наднормено тегло метаболизъм килограми тегло изследване геном анализ контрол на теглото геномна медицина персонална медицина

Коментари