Публикация

5 ползи от витамин К2

Слабо познат, но жизненовайжен


К2 - един витамин, който е сравнително слабо познат и се среща рядко в съвременния режим на хранене . Въпреки слабата си популярност, той играе жизненоважна роля в човешкия организъм и е добра профилактика срещу редица заболявания.


Активира витамините А и D и ги прави по-ефективни. 


Укрепва костите - учени от университета Тафт, САЩ, откриха, че по-възрастните хора, които приемат много витамин K, са с 65% по-малък риск от фрактура на бедрената кост от тези, които приемат недостатъчно количество от този витамин. Специалисти от Харвард наблюдавали над 72 000 жени и установили, че недостигът на витамин K2 увеличава риска от подобна фрактура с 30%.

  • Предпазва от инфаркт - изследване, проведено с участието на 4800 души доказало, че високото съдържание на витамин K2 в организма понижава риска от болести на коронарната артерия с 57%. Витамин К2 намалява натрупването на калций в артериите с 52%, като понижава риска от смърт от всякакви болести с26%.
  • Убива ракови клетки -  витаминът програмира саморазрушаването на тези клетки. Сред мъжете, които приемали най-много K2, се констатирали с 63% по-малко случаи на напреднала форма на рак на простатата.
  • Пази мозъка, бори ревматоидния артрит, нормализира кръвната захар и увеличава производството на енергия в митохондриите.

  • Как да си набавим витамин К2


Коментари