Публикация

Модерен център за лапароскопски операции започва работа

Водещият европейски специалист д-р Сотирис Габриел идва от Атина, за да оглави елитното лечебно звено


Модерен център за лапароскопска хирургия отваря болница „Медлайн“ в Пловдив. За неговото разкриване от гръцката столица Атина пристигна единият от собствениците на лечебното заведение д-р Сотирис Габриел. Хирургът е сред водещите специалисти в Европа, известен е със своите постижения в областта на пластичната и бариатричната хирургия, позната повече като оперативно лечение на наднормено тегло. Направил е повече от 30 000 операции на пациенти, голяма част от които е спасил от болестно затлъстяване.


Изключително радостен съм, че един от основателите на болницата и началник на хирургичното отделение в болница „Докторс Хоспиталс“, лекар с повече от 18 години опит се ангажира да ръководи енодскопския център в Пловдив, защото идеята е той да се превърне в място за обучение и квалификация на лекари, специализанти и студенти по медицина, заяви мениджърът на МБАЛ „Медлайн“ д-р Невен Енчев.

Д-р Габриел е категоричен, че бъдещето на хирургията е в мини инвазивните интервенции,довели до революция в начина на извършване на хирургичните операции. Тя се обогатява и се развива с гигантски крачки и с помощта на впечатляващия напредък на технологиите. Предимствата за пациентите са много – правят се малки разрези, тъканите понасят по-леки травми в сравнение с конвенционалната отворена хирургия, загубата на кръв е сведена до минимум. След оперативната намеса болните се възстановяват много бързо – за 1-2 дни, връщат се на работа след кратко отсъствие. По-прецизна е и води до по-малко следоперативни усложнения като сраствания, инфекции и хернии. Не на последно място - от значение са и по-ниските цени на хирургичните интервенции.

Водещият специалист смята, че за да бъдат ефективни резултатите, операциите трябва да се извършват в специализирани центрове като този в МБАЛ „Медлайн“. Такива звена разполагат с подходящото лапароскопско и анестезиологично оборудване, с опитен, висококвалифициран хирургически екип, който познава последните новости в международен мащаб в тази сфера, както и технологичните иновации на инструментариума и на медицинската техника. Само такъв център може да осигури на пациентите си оптимална грижа.

Лапароскопските процедури се извършват чрез 3-4 отвора, които в диаметър не надвишават 1 см. През по-малките в тялото се вмъкват специално предназначени инзвънредно тънки инструменти (пинсети, ножици и т.н.), докато през централния се въвежда една микрокамера, която по същество се превръща в „очите“ на хирурга. Изображенията на органите, които се заснемат от камерата, се показват уголемени на монитор, давайки по този начин на лекаря близка визуална позиция. С умелото боравене с инструментите, които се наблюдават през монитора, хирургът е в състояние да изпълнява всяка проста или сложна операция, тъй като интервенцията, която се извършва, е една и съща с тази на отворената хирургия, само дето става през много малки разрези.

Вече намира широко приложение в множество коремни операции, като лечение на херния, гастроезофагеален рефлукс, язва на дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб и панкреаса, апендицит, холецистектомия или отстраняване на жлъчния мехур, злокачествено затлъстяване, гинекологични заболявания и различни видове рак (на дебелото черво, на простатата, на жлезите с вътрешна секреция и др.). Ендоскопиите са подходящи за пациенти от всички възрастови групи – от бебета до стари хора.

Има определени заболявания, които е най-добре да се лекуват само лапароскопски, например, диафрагмалната херния, посочи д-р Габриел. На хирурга се налага да работи между коремната и гръдната кухина и по лапароскопски път достъпът е много по-лесен.

Широко приложение има тя и в диагностиката, защото освен внимателен оглед „отвътре“, лекарят може да вземе биопсия за доуточняване на заболяването.  Възможно е да се прави и след операции - за ревизия, за премахване на сраствания. Много пъти при тези интервенции е възможно да се установи появата на херния, която по друг начин не може да бъде открита.

Д-р Габриел е убеден, че конвенционалната хирургия има своето място и ще продъли да се прилага при оперативна терапия на злакочествени новообразувания.

За себе си д-р Габриел разказва, че е роден на гръцкия остров Митилини. В неговото детство условията на живот на хората били много трудни, но през онези години почти никой не страдал от наднормено тегло, защото основната дейност на всички било земеделието и те се занимавали с него ежедневно и по много часове.

Към хирургията на наднорменото тегло д-р Габриел се ориентира още като студент, а докато специализира „Обща хирургия“, се сблъсква с навлизащата лапароскопска хирургия, която сведе до минимум времето на хоспитализация, ускори възстановяването на пациентите и намали постоперативната болка. Той се специализира в ендоскопско лечение на всички заболявания на жлъчката, на дебелото черво, на апендицита, на херниите, на хирургичната онкология. Защитава следдипломна квалификация в тази област в град Бордо, Франция.

 

 

 

 

 

 

Коментари