Публикация

Американски специалисти: Лактобацилите убиват патогените във вагиналната флора

За избягването на неприятни възпаления като бактероална вагиноза, кандидоза или трихомониаза Американската асоциация на семейните лекари препоръчва поддържането на оптимален баланс на вагиналната среда с лактобацили


Вагиналните възпаления или т.нар. вагинит са един от най-често срещаните здравословни проблеми, с които се сблъскват жените. Те възникват когато вагиналната флора се изменя заради попадането на някакъв патоген в тази среда. Това води до нарушаване на нейния баланс и до повишаване на нивата на киселинност.


Според Американската асоциация на семейните лекари около 90% от възпаленията на вагината се дължат на бактериална инфекция (вагиноза), кандидоза или трихомониаза.


Бактериалната вагиноза често предизвика леко бяло течение, което е съпроводено с неприятна миризма. В 19% от случаите жените не разбират, че имат такова състояние, докато не си направят рутинен гинекологичен преглед. Бактериалната вагиноза се среща и при около 30% от бременните жени. Това състояние е характерно и за около 42% от пациентките, заразени от болест, предавана по полов път. Въпреки този висок процент обаче от Американската асоциация на семейните лекари поясняват, че ролята на сексуалния акт все още е неясна по отношение на появата на бактериална вагиноза. Изследванията сочат, че много от жените, които не са полово активни, могат да бъдат инфектирани от някаква бактерия.

Кандидозата е гъбична инфекция. Наличието на кандида, като част от нормалната вагинална флора е характерно за повече от 50% от жените. Според американски изследвания обаче, около 75% от жените в някакъв момент от своя живот имат вагинит в следствие на тази гъбична инфекция. При 5% появата на тази кандидоза е хронична. Според Американската асоциация на семейните лекари рисковите фактори за появата на кандидоза е трудно да бъдат определени. Изследвания показват, че рискът от появата на тази инфекция е по-голям при жените, които използват орални контрацептиви или спирали. Според лекарите кандида не се предават по полов път и проблемите, които предизвикват не са свързани с броя на сексуалните партньори. Въпреки това честите сексуални актове и оралният секс се смятат за рисков фактор, който може да увеличи броят на тези гъбички във вагиналната микрофлора. Смята се, че има повишен риск от кандидоза и при жените, страдащи от диабет, приемащите антибиотици и бременните. Обикновено усложненията при тази гъбична инфекция са редки.

Трихомониазата е полово предавана болест, която се причинява от едноклетъчни организми. Тя може да доведе до вагинален сърбеж, парене, болки в областта на  влагалището, както и парене при уриниране. Според Американската асоциация на семейните лекари тези организми се срещат при около 180 млн. жени, като причиняват около 25% от вагиналните инфекции. Предават се по полов път и могат да бъдат причина за повишаване на риска от заразяване с вируси, които предизвикват срив в имунната система на човека. Проблем е, че трихомониазата не е свързана с ясно изразена симптоматика при 20 до 50% от жените.

Американската асоциация на семейните лекари отбелязва, че тези състояния могат да бъдат профилактирани чрез поддържането на оптимален баланс на вагиналната среда. От там напомнят, че той е съчетание от определени количества микроорганизми и вагинални секрети. Под внимание трябва да се вземе, че стойностите варират според възрастта на жените, редовността на менструалния цикъл и фактори, като приема на концентраптиви и бременността.

В своя статия от септември 2000 г. асоциацията посочва, че важни за поддържането на оптимална  вагиналната среда са лактобацилите. Техните количества в микрофлората са пряко свързани с количествата на останалите микроорганизми, естроген, гликоген и вагиналното pH. 

Lactobacillus acidophilus произвежда хидроген пероксид, който е токсичен за патогените и поддържа здравословни нива на pH, чиито стойности са между 3.8 и 4.2. Антибиотиците, контрацептивните, сексуалните актове, вагиналните промивки и стресът могат да променят вагиналната флора и да позволят нарастването на броя на патогенните организми. Смята се, че тези фактори редуцират производството на хидроген пероксид от лактобацилите. В резултат се променят нивата на pH, което позволява размножаването на патогени“, се казва в материала.

От Американската асоциация препоръчват профилактични мерки за поддържането на оптимален баланс на вагиналната среда. Лекарите отчитат, че това може да се постигне, чрез достигането на определено мокробно число на лактобацилите – около 109 КОЕ/мл. Изследвания показват, че единственият начин за съхранение на жизнеспособността на лактобацилите е под формата на вакуумирани капсули, където те се намират в летално състояние. След попадането във влагалището лактобацилите се събуждат и надделяват над патогенните.

 

Коментари