Публикация

Без какво не може бременната

Без какво не може бременната

Задължителни са храни и хранителни добавки, които са богати на фолиева киселина, витамин С и D, йод, докозахексаенова киселина, желязо, протеини, фибри, калций, съветват от Американската медицинска асоциация

 

Ако планирате да забременеете, едно от важните неща, които трябва да направите, е да си изясните какъв режим на живот трябва да спазвате. Става въпрос за определена диета, прием на препарати, физическа активност и др.  Желателно е също така да се консултирате с лекар, защото организмът на различните хора има специфични нужди. Необходимо е да получите конкретни съвети от специалиста, свързани със здравословното състояние, в случаите когато приемате някакви медикаменти или сте имали усложнения при предишна бременност.

 

При планирането на бременността един от ключовите фактори, които играят важна роля по време на износването на бебето, е правилният режим на хранене. Причината за това, е че жената и плодът имат нужда от определени вещества. Много хора обаче не консумират продукти, които да им доставят в достатъчни количества необходимите за една бременност вещества. Ето защо педиатрите препоръчват при планиране на бебе да започнете да приемате опредени видове храни, съчетани с някои хранителни добавки.

 

В своя статия от 2012 г.

 

Американската медицинска асоциация съвета при планиране на бременност да се консумират следните продукти:

 

Плодове и зеленчуци: Те доставят на организма пълната гама от нужните на майката и бебето витамини и минерали.


Млечни продукти и храни богати на калций: Майката и бебето имат нужда от калций за здрави кости и зъби. Той също така помага на сърдечносъдовата, мускулната и нервната системи да работят нормално. Жената се нуждае около 1000 до 1300 мг калций на ден преди, по време и след бременността си.


Варива и меса богати на протеини: Протеините са важни за растежа на бебето, особено през второто и третото тримесечие на бременността. Месото, рибата и яйцата са най-добрият източник на тези вещества. Те могат да бъдат набавени в по-ограничени количества и в бобовите култури, ядките, соята и млечните продукти. Дневната необходима доза протеини при бременните е около 71 грама.


Хляб и зърнени култури: Майките трябва да избират хляб, който е богат на фибри и да консумират предимно пълнозърнести продукти и ориз. Дневната доза необходими фибри е около 28 грама.


Храни с богато съдържание на желязо: Желязото е важно за производството на хемоглобин в организма. То също така спомага за доставката на кислород в клетките. По време на бременността майката се нуждае от повишени количества желязо, за да има достатъчно кислород за своя организъм и този на бебето. Добър източник на желязо са червените меса, пилешкото и рибата, ядките, някои зърнени храни и сушени плодове. Нужната дневна доза желязо по време на бременност е около 27 мг.

 

 

 

 


От Американската асоциация препоръчват и приема на вещества като:

 

Фолиева киселина: Това всъщност е витамин B9. Тя предпазва плода от дефекти на нервната система, които най-често са свързани с увреждания на мозъка и гръбначния стълб. Богати на фолиева киселина са зърнените храни, оризът, зелените зеленчуци и бобът. Жените, които планират да забременеят, трябва да взимат по 400 мкг, а бременните -  по 600 мкг фолиева киселина с храната.


Витамин D: Спомага за изграждането на костната система и зъбите на бебето. Добър източник са тлъстите риби, като сьомгата и рибата тон, млякото и някои плодови сокове. Основно се набавя след химическа реакция в човешката кожа при излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи. При хората на възраст 9-70 години препоръчваният полезен дневен прием за витамин Д е 600 IU, а след 70 години – 800 IU. При планиране на бременност тези стойности може да достигнат и до 2000 IU. При прием на изброените храни или хранителни добавки дозата е около 5 мкг дневно.


Витамин С: Съдържа се в големи количества в портокала, грейпфрута, ягодите, броколите, зелените чушки, доматите и др. плодове и зеленчуци. При възрастните мъже препоръчителният прием на витамин С е 90 мг на ден, а при жените – 75  мг. Бременните и планиращите бременност жени се нуждаят около 85 мг на ден, а кърмещите – 120 мг.


Йод: Това е елемент, който е необходим на организма за производството на т.нар. тироиден хормон, който е ключов за функциите на щитовидната жлеза. Човешкото тяло не произвежда йод, затова той трябва да бъде набавян допълнително чрез храната или хранителни добавки. Липсата му води до сериозни заболявания като гуша, хипотиреоидизъм, умствени увреждания и др. Йод се съдържа в почвата и морската вода, което означава, че той може да липсва в храни, произведени в определени региони на света. При планиране на бременност дневната доза трябва да е около 200 до 220 мкг.


Докозахексаенова киселина (DHA): Тя е от рода на Омега 3 мастните киселини и помага на организма да има здраво сърце, укрепва имунната система и подпомага функциите на мозъка, очите и централната нервна система. При бременните жени DHA предпазва от преждевременно раждане и снижават риска от появата на следродилна депресия. Лекарите препоръчват диета, в която се консумират риби, като сьомга, тон, сардина, херинга и аншоа. При планиране на бременност и по време на износване на бебето нужната дневна доза е 300 мг DHA. Децата на възраст до 18 месеца трябва да взимат до 32 мг, тези до 15 години – 7-8 мг за килограм тегло, а хората над 15 години – 220 мг на ден.

 

Американската медицинска асоциация препоръчва при планиране на бременността и по време на износване на плода да се употребяват хранителни добавки, съдържащи изброените вещества.

Коментари