Публикация

През последните години зачестяват алергичните реакции при деца и възрастни

Особено внимание трябва да се обръща на деца, предразположени към бронхеолити, за да не развият астма


 -         Д-р Даскалова, през последните години зачестяват алергичните реакции. Нарастват ли те и при децата?

-         Да, през последните години зачестяват алергичните реакции и мога да кажа, че всичко зависи от природата. Ако пролетта започне по - рано и цъфтежа започне рано започва полинозата. Като цяло алергичните заболявания се увеличават драстично и се развиват във все по-млада възраст. Причината е, че животът ни е отровен с много химия-лекарства, антибиотици, околна среда, храна, което има значение. Не е маловажен и факта, че живеем в замърсена среда. Имаше проучване, защо в скандинавските страни хората страдат повече от астма, въпреки че страните са доста чисти. Във феногенетично отношение ние имаме клетки, които са създадени в хода на еволюцията да се борят срещу паразитите и заболяванията. Ако имаме опаразитяване в детска възраст глисти или друго, може да се опаразитиш, а тези клетки  се борят с паразитите и отбременяват дихателната система. Иначе, ако си в чиста среда и няма други паразити единствените паразити идват към дихателната система – белодробното дърво и затова се получава,че средата може  и  да е много чиста, но ще има астма.

-         Астмата или полинозите са по-чести при малките пациенти?

-         Определено е астмата.  Смята се, че детето има астма, ако е направило  повече от три бронхеолита. Те  може да се дължат не само на алергична основа, но и на чисто вирусен произход. Респираторният вирус, когато попадне в колектива, дава най-сериозни поражения в бронхиалното дърво и се получава диструкция. Зависи обаче колко тежък е бил бронхеолита. Състоянието се овладява с кортикостероиди. Така като се повторят един-два бронхеолита се счита,че детето е застрашено от астма.

-         Какви са опорните точки, по които може да се насочим, че става дума за астма?

-         Фамилната обремененост. Един или двама от родителите имат астма, съответно се натоварва генния фон на детето. Има и значение сезонът в който е родено детето.  Има симптоми на алергията - много кал по главата, детето е със суха атопична кожа, видът му е атопичен- сини очи, света кожа и  коса. В бъдещ етап се срещат и трудности със захранването на тези деца. Алергията си има едни прояви в различната възраст-белтъка на кравето мляко или друго. Започват и проблемите с кожата. След това когато отидат на детска градина и се срещнат с въпросния респираторен вирус започват по-често да боледуват от бронхеолити. Така ако има фамилна обремененост, както и три бонхеолита значи вероятността детето да има астма е много голяма. За това се  започва и профилактика с инхалаторни кортикостероиди, които са налични на пазара, и са признати в световен мащаб за лечение на астмата. Те трябва да се прилагтат поне година инхалаторно, а през този период, ако детето не направи пристъп значи лечението му е успешно. Независимо от давността на болестта – дали от два месеца или от години винаги се стига до промени в базалната мембрана на бронхиалното дърво. За това, когато се насочваме дали да лекуваме дете с кортикостероиди, от които майките много се страхуват може да се направи кръвна проба. Взема се специфичен белтък, който има определени стойности, което означава,че това се е получило от разрушаването на тази базална мембрана, която трябва да се възстанови. Приложението на кортикостероидите през устата или мускулно, едно че не може, друго, че е вредно. За това, ако искаме да лекуваме астма трябва да го направим с кортикостероид и то инхалаторно в рамките на година. Ако за този период детето се е отървало от бронхеолитите- казваме,че се е излекувало. Навлязоха и противовъзпалителни средвта, които действат на това имунологично ниво-базалната мембрана. Установено е,че ако не се лекува с инхалаторни кортикостероиди с възрастта това може да премине, но детето е застрашено при някои от следващите вирусни инфекции отново да направи пристъп. Правени са опити – донаборниците задължително да минават на преглед и са ги разделили на две групи, като всички са имали астма като деца. При едните са прилагани кортикостероиди, а при другите не. Те са преодолели заболяването, но тези които не са лекувани с кортикостероиди на микроскопско ниво имат промени, а другите са излекувани напълно. За това казваме,че децата като –малки страдат от бронхеолити. Когато пораснат и имунната система става по-зряла започва да реагира алергичния ринит. Те се съчетават в 80%. Който има астма има и алергичен ринит, и обратно. Дихателният път е един – алергена не може да се съедини.

-         Как се разпознава полинозата?

-          Полинозата се разпознава най-лесно, защото има сезонност. Ако няколко години напред пациента е минал  през места, в които се коси трева или е посетил парк, пътувал е с кола, полените се набиват в очите. Първо очите реагират на полените. Започва сърбеж, кихане, дразнене на ларингса. Човек няма температура, а има симптомите на болен. Полинозата се провокира от топлината и най-вече през следобедните часове, когато се е нагряла земната повърхност и се разнасят полените, които влизат и в жилището. В детската възраст може да се мисли за полиноза, ако родителите са с полиноза, както и ако детето е родено в поленов сезон. На следващата година то реагира със сълзене, но отово няма как да е сигурна диагнозата, дори и да се изследва имуноглобулин Е. Той може да е висок, но не обяснява нещата, като най-сигурна е анамнезата, както и какво се случва с пациента. Другото което е, когато завали дъжд, полените се отмиват и симптомите отшумява. Може да има алергичен терен пациента, но най-силният провокатор са вирусите.  

-         Може ли да се профилактира полинозата?

-         Лечението е основно симптоматично с противоалергичните медикаменти и имунотерапията. Предполага се, че ако тя се прилага 4 сезона пациента ще се оправи или ще се подобри значително състоянието му. Това е от особена важност за  учениците и за момичетата, на които им предстои бременност в бъдеще, или ще се отделят от родителите. Средно статистически, ако 4 години имаш полиноза и не й обърнеш внимание, тя може да стане астма или т.нар. поленова астма.

 

Д-р Гинка Даскалова, специалист по алергология и педиатрия, кабинетът й се намира в болница „Медика” в град Русе.

 

Коментари