Публикация

Водещи УНГ-специалисти от Германия и България оперираха пациенти с особени проблеми след кохлеарна имплантация

Немският професор д-р Щефан Дацерт и шефът на УНГ-клиниката на Болница „Тракия" Стара Загора доцент д-р Петър Руев извършиха операции на пациенти с кохлеарни импланти, които във времето са получили особени проблеми.


Операциите бяха извършени успешно при редовното годишно посещение на проф. Дацерт в Болница „Тракия", където с помощта на ръководената от него УНГ-клиника към болницата в Бохум, Германия, преди 2 години беше създаден Тракийския център за кохлеарни имплантации.



„Оперираните пациенти бяха запланувани за този вид оперативни интервенции още при предишното посещение на проф. Дацерт в Стара Загора през 2015 г.", поясни доц. д-р Руев. Пацинтите са с кохлеарни импланти, поставени им преди повече от 10 години, които в последствие са получили възпаление на средното ухо. Целта на операциите беше да се премахне възпалението като се запази работата на кохлеарния имплант. При единият от оперираните пациенти след година и половина ще се наложи да бъде извършена контролна операция, за да се установи дали възпалението е премахнато на 100% и дали старият имплант трябва да бъде сменен с нов.
Професор Дацерт се срещна и с ректорското ръководство на Тракийския университет в Стара Загора в лицето на зам. ректора Проф. Наско Василев и завеждащия катедрата по УНГ болести към Медицински факултет Проф. д-р Валентин Стоянов. По време на срещата бяха поставени основите за евентуално бъдещо сътрудничество между Рурския университет в Бохум и Тракийския университет в Стара Загора.

Коментари