Публикация

Менопаузата повишава лошия холестерол


Ново американско изследване установи, че нивата на лошия холестерол се повишават рязко при жените в менопауза, но не се наблюдават други драматични промени в рисковите фактори за инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови проблеми, съобщи Health Day.

Според учените от университета в Питсбърг жените, които навлизат в менопауза, трябва да следят липидните си профили.

Проучването, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, обхваща повече от 3000 жени и разглежда промените, които настъпват през този етап от живота им.

Вече е известно, че с настъпването на менопаузата се повишава рискъг от кардиологични проблеми. Резултатите сочат, че основно се наблюдава увеличаване на общия холестерол, поради увеличаване на LDL холестерол, както и на аполипопротеин Б (носител на лошия холестерол).

Жените трябва да обърнат повече внимание на навиците, които са свързани със сърдечно-съдовия риск. Необходимо е да се следи теглото, да се повиши физическата активност и да се спрат някои вредни навици (тютюнопушене), съветват учените.

Други две проучвания показват, че по-високите дози статини (медикаменти за контрол на холестерола) са по-ефективни в дългосрочен план, отколкото по-ниските дози за превенцията на сърдечно-съдови проблеми.

Коментари