Публикация

Безплатни операции на деца със сколиоза


Безплатни операции на деца със сколиоза (изкривяване, при което гръбначният стълб е във формата на „s”) започват през март във варненската Университетска болница „Света Марина”.

„За да е възможно това обаче, е необходимо оборудването на специална операционна и монтирането на рентгенова апаратура, чрез която ще се наблюдава функционалността на гръбначния мозък”, каза директорът на здравното заведение проф. Красимир Иванов.

Заедно с оборудването започна и подготовката на самите пациенти. Над 20 деца от Варна и региона с гръбначни изкривявания бяха прегледани от гостуващите специалисти проф. Франциско Санчес (Испания) и д-р Стивън Марджетко (САЩ).

При 11-годишно момиченце от Каолиново е установено, че се нуждае от спешна хирургична намеса, тъй като увреждането прогресира бързо и вече са нарушени дихателните функции.
По мнението на лекарите детето трябва да се транспортира до столичната „Токуда” за операция, където от 2007 г. насам са направени 10 такива интервенции.

По неофициални данни у нас от сколиоза страдат 4 000 деца. Ако не бъдат оперирани, гръбначното изкривяване засяга гръдния кош и всички органи в него.

„Това е причината тези деца да са с лошо качество на живот и да умират на 20-30 години”, посочи д-р Марджетко.

„За да се поправи вроденият дефект, са необходими не само добри специалисти, които да поставят диагнозата навреме, но и скъпи импланти, цената на които стига до 20 000 лв. Те обаче ще се предоставят на малките пациенти безплатно”, увери директорът на болница „Света Марина”

 

Коментари