Публикация

Проф. Петър Петров, АГ специалист: При планиране на бременност изследвайте нивата на инсулин

Почти две трети от всички бременности при инсулин резистентни пациентки завършват със спонтанен аборт


В рамките на Х Юбилеен национален конгрес на Българската Диабетна Асоциация, проф. Петър Петров - ръководител на клиниката по акушерство и гинекология към МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив изнесе лекция на тема "Спонтанни аборти и инсулинова резистентност", базирана на клинично проучване. В интервю за КредоУеб проф. Петров споделя подробности около проучването: 

Проф. Петров, колко жени взеха участие в проучването и за какъв педиод от време?

За педиод от 18 месеца в проучването взеха участие 78 жени с инсулинова резистентност и 100 здрави жени, които да послужат за контролна група, за да можем да проследим разликата в патологията.

 Къде беше проведено проучването? Само в МБАЛ „Св. Мина” – Пловдив ли или се включиха и други лечебни заведения?

Проучването беше направено основно с помощта на колеги от доболничната помощ. Доста АГ кабинети в цялата страна се включиха, както и общопрактикуващи лекари.

Какво показа проучването Ви?

Честотата на спонтанните аборти при жени с инсулинова резистентност се увеличава многократно в сравнение с тази при здравите жени. Почти две трети от всички бременности при инсулин резистентни пациентки са завършвали със спонтанен аборт. Какъв обаче е патофизиологичния механизъм и защо се случва -  не мога да кажа. Това е обект на друго, доста по-детайлно изследване. Ние само установяваме, че инсулиновата резистентност увеличава броя на спонтанните аборти, а всичко останало е поле, по което може да се работи.

Предварително ли знаехте, че пациентките са с инсулинова резистентност или изследването на инсулиновите нива е задължително при настъпила бременност?

Да, знаехме предварително. Всички жени, които взеха участие в проучването, дойдоха с анамнеза за инсулинова резистентност. Не сме го установявали впоследствие.

 Какво е лечението?

Когато се установи бременност при жена с инсулинова резистентност, подходът винаги е интердисциплинарен. Пациентката е на специфично медикаментозно лечение.Трябва да се държат постоянни нива на кръвната захар и пациентката да се следи много по-детайлно. Нивата на кръвната захар трябва да се поддържат в определени граници месеци преди настъпване на бременността. Доказано е(в друго изследване, не наше), че ако пациентката е с високи нива на гликиран хемоглобин и глюкоза, се увеличава и опасността от аборт, и раждането на деца с малформации.

Какво накратко означава инсулинова резистентност и до какво води тя?

Инсулиновата резистентност представлява невъзможност на клетките на организма да приемат инсулина. Рецепторите, които трябва да се свържат с инсулина липсват. Тези клетки са нечувствителни. Оттам нататък инсулинът не може да си свърши работата и да понижава кръвната захар.

Трябва ли жена, която планира бременност предварително да изследва нивата на инсулин?

Задължително жените, които планират бременност трябва да изследват нивата на инсулин. При установяване на високи такива, пациентките трябва първо да лекуват инсулиновата резистентност и чак тогава да започнат опити за забременяване.

И за финал Вашият съвет към бъдещите майки?

След като една жена планира бременност, моят съвет към всички жени, които ще предприемат тази крачка, е да са сигурни, че всички нива на хормони, инсулин, кръвна захар са в норма. Изследвайте се предварително!

Коментари

Проф. Петър Петров е специалист по акушерство и гинекология. Ръководител е на Клиника по акушерство и гинекология към МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив.

Професор по какво е колегата?