Публикация

Д-р Бежанова: При хемороиди не бива да се ползват сапуни и душгелове (ВИДЕО)

Д-р Бежанова: При хемороиди не бива да се ползват сапуни и душгелове (ВИДЕО)

Хигиената след всяко изхождане трябва да се осъществява с топла вода и подходящо медикаментозно средство, съветва гастроентерологът от Медицински институт на МВР


В медицинската практика са известни 4 степени на увеличение на хемороидите:

  • Първата се характеризира с неприятно чувство на тежест, боцкане и сърбеж;
  • Във втората вече се наблюдава увеличение и запушване на кръвоносните съдове, болката става по-силна и се появява кървене;
  • През трета и четвърта степен хемороидалните възли стават по-големи и дори видими, а човек може сам да ги опипа в края на червото. Тези хемороиди вече са обект на хирургията, а не на гастроентерологията.

Предразположени към появата на хемороиди са:

  • хората с наднормено тегло и бременните жени, които имат повишено вътрекоремно налягане;
  • пациентите с тумори в коремната кухина, малкия таз и генеталиите;
  • това заболяване е свързано и с фамилната обремененост и много често се предава генетично.

Хемороиди могат да се появят във всяка възраст, тъй като заболяването е тясно свързано с наличието на запек. В световен мащаб се смята, че всеки пети човек над 30 години е имал проблем с хемороиди. 

Лечението на хемороидите е в три посоки:

  • хигиенно-диетичен режим;
  • медикаментозно лечение;
  • хирургично лечение.

На първо място не трябва да има застой - хората със седящи професии на всеки 30 мин трябва да стават и да се разхождат. В диетата трябва да се включат много богати на фибри храни и течности, които да спомагат за реализиането на изхожданията, за да не се стига до запек. 

Медикаментите при хемороиди се прилагат както през устата, така и локално. Препоръчват се бани със смрадлика, лайка и гелове за облекчаване на симптомите.

Хигиената също е от изключително значение. При наличие на хемороиди след всяко изхождане трябва да се прави баня с топла вода без сапун и душгел, а само с подходящите медикаментозни хигиенни средства

Зад хемороидите могат да се крият различни по-тежки и дори злокачествени заболявания. Затова всеки, който има проблем с болка, кървене или затруднено изхождане, трябва да си направи диагностично изследване - колоноскопия.

...........

Д-р Светлана Бежанова е специалист по гастроентерология и вътрешни болести. Професионална квалификация по абдоминална ехография І и ІІ ниво и ендоскопии І и ІІ ниво. Множество участия в курсове, конференции и конгреси по гастроентерология у нас и в чужбина. Член на българското дружество по гастроенторология. Член на Българската и Европейската асоциация по ултразвук в медицината.

Коментари