Публикация

Ниската употреба на сол може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и смърт

Според наскоро приключило проучване прекалено ниската употреба на сол може да бъде опасно


Високият прием на сол, както е известно е свързано с повишен риск от развитие на артериална хипертония и по-висок риск за възникване на сърдечно-съдови увреждания. Според наскоро приключило проучване ниската употреба на сол може да бъде опасно.

Публикация в The Lancet показва, че ниското равнище на сол или натрий може да доведе до инфаркт, инсулт и дори смърт в сравнение със средния прием на сол.

Водещия проучването изследовател Андрю Мент от Университета Макмастер в Канада и неговите колеги споделят, че само при хората с високо кръвно налягане, които приемат голямо количество сол следва да я намалят.

Освен това изследователите предполагат, че настоящите гайдлайни за ежедневен прием на сол са доста занижени.

Препоръкти при американците са за ежедневен прием на по-малко от 2300 милиграма Na, което е еквивалентно на една чаена лъжичка сол.

Учените изследвали над 130 000 души от 49 страни. Те наблюдавали употребата на Na и как тя влияе върху риска за сърдечно-съдови заболявания и инсулт при пациенти без високо кръвно налягане, както и при такива с високо.

В сравнение с хората, които имали средно потребление на натрий, показателите за инфаркт, инсулт и смъртност били по-високи при тези, които имали ниско потребление на натрий,  независимо от това дали били с нормално или високо кръвно налягане.

Източник: www.medicalnewstoday.com

 

Коментари