Публикация

Подагра! Болестта започва с жестока нощна болка в палеца на крака (ВИДЕО)

Подагра! Болестта започва с жестока нощна болка в палеца на крака (ВИДЕО)

Мъжете над 45 г. са най-застрашени от кристалния артрит


От подагра (така нар. кристален артрит) страдат най-често хора над 45 години. Мъжете са с 20 пъти по-застрашени от жените. Болестта започва с жестока болка в палец на крака, никога от друга част от тялото.  Случва се „по закон“ нощем и на разсъмване. Палецът на крака се подува,  кожата става лъскава и зачервена, появяват се оток, парене.  

Причина за подаграта са кристалите на пикочната киселина, които се образуват между съчетаващите се костички, образуват ставата на палеца. Тези кристалите са като иглички - остри от двете страни, често са на снопчета. Дразнят директно механично ставната капсула и лигавицата и това е причината за възпалението и болката. При нормални условия кристали на пикочната киселина не би трябвало да се образуват.  При подагра това се случва, защото по някаква причина количеството й в кръвта се е увеличило и по кръвен път тя търси място, където да кристализира, обяснява проф. Мария Иванова, специалист по клинична и медицинска химия.

Подаграта води и други заболявания, които се отключват едновременно с нея. Едно от тях е високото кръвно налягане. Диабетът и подаграта се усложняват взаимно, не рядко подаграта има връзка и с процеси в щитовидната жлеза.

Отделни пристъпни кризи с последваща ремисия е един от възможните етапи на проява на болестта. Подаграта може да стане и хронична, да премине и в по-горни стави, да отиде към глезена, коляното, пръстите на ръцете, на лакътя.

Как се лекува подаграта, как да си помогнем? Ефективно решение е уникалната българска формула в продукта „Подагрол“, съветва проф. Иванова.Коментари