Публикация

Италианец демонстрира уникален метод за лечение на простата със замразяване

Световноизвестният специалист по криохирургия д-р Франко Луняни гостува във верига болници "Медлайн"-"Централ хоспитал"


Световноизвестният специалист по криохирургия д-р Франко Луняни замрази уголемената простата на 78-годишен пловдивчанин.

Интервенцията беше осъществена с екипа на урологично отделение на верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив. Тя продължи по-малко от час, като обикновено времетраенето на интервенциите е между 30 и 60 минути. Уникалното на този метод е, че е мини инвазивен, болният не губи кръв и много бързо след интервенцията може да стане и да се върне към ежедневните си задължения.

При студовата деструкция на клетките се замразява водата в тях, без да се налага да бъдат отстранявани  самите тъкани. Подходящ е за лечение на злокачествени и доброкачествени образувания в урологията, в неврохирургията, акушерството и гинекологията, УНГ заболявания, както в ортопедията и травматологята, посочи по време на презентацията пред екипа на лечебното заведение д-р Луняни. Успешно се прилага за лечение на простата, бъбреци, черен дроб, матка, пакреас и костни метастази. В зависимост от локализацията на тумора и състоянието на пациента той може да стане на крака до 2 часа след интервенцията. В гинекологията обаче след операцията, която се прави без упойка, защото е безболезнена и безкръвна, жените си тръгват веднага, заяви водещият специалист.

За себе си сподели, че е завършил медицина в Триест, Италия, специализирал е урология, а в САЩ е завършил квалификация за терапия на карцином на простатата. През 1993 г. пръв в Европа започва лечение с криохирургия.  В момента е почетен председател на Световната общност по криохирургия, на която 3 пъти е избиран за президент. Прави операции в САЩ, Италия, Германия, ловения, Кипър, а сега проявява интерес към България и в частност към Пловдив.

Най-важното предимство на метода е, че лекарят вижда зоната и знае какво прави. Това, че е много по-щадящ и не допуска появата на усложнения, го прави уникален.

Д-р Невен Енчев и представителите на фирмата „Метрум Криофлекс“ се договориха за възможно най-бързото въвеждане на метода във верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“, които освен център по мини инвазивна ще станат и център по криохирургия.

Коментари