Публикация

Добре е да знаем

Какво уврежда нашия слух?


Световната здравна организация заяви днес, че милиони млади хора са в риск от загуба на слуха си, защото слушат много силна музика.

Данните от средноразвитите и развитите страни показват, че почти половината от младите хора на възраст 12-35 години, слушат музика толкова силно от плеърите и мобилните си телефони, че това е опасно за техния слух, посочва агенцията на ООН.

...

Световната здравна организация (СЗО) заяви също, че около 40 процента от подрастващите и други млади хора са изложени на вредни нива на силата на звука в нощни клубове, барове и по време на спортни мероприятия.

Кой каза, че не е безопасно да бъдат изложени под звуците на 85 децибела магнитуд по-дълго от осем часа или звуци от по 100 децибела за повече от 15 минути?

Затова СЗО препоръчва на младежите да съобразяват силата на звука при слушането на музика от своите смартфони и аудио устройства, да ограничат слушането на силна музика на не повече от два часа дневно .

Коментари

Дааа, и силната музика и дългото говорене по телефон, уврежда. Доста от моите пациенти са били телефонисти, телеграфисти и , за съжаление, имам и младежи увредени точно от силни децибели...

В работата си сестра ми провежда около 100 телефонни разговора дневно и така вече 7-8 години. Преди няколко месеца полудя от болки в ушите. Оказа се, че системният телефонен тормоз е увредил слуха и в момента говори само на спикър. Мобилните телефони увреждат - това съвсем не е шега!!!

Един път казах на младеж, който силно слушаше музика със слушалки, че ще си увреди слуха и той каза, че не е моя работа. Като се усетят, ще е късно вече.

за съжаление, няма да "чуят"

Още статии от автора