Публикация

Болестта на Бехтерев е социално значимо заболяване

Болестта на Бехтерев е често срещано заболяване.


Болестта започва на млада възраст между 18 и 30 години, но се диагностицира едва към 40-45 годишна възраст. Това означава, че се губят 20 години преди заболяването да бъде установено и да се започне необходимото лечение.И тъй като е възпалително-ставно заболяване води до тежки деформации в опорно-двигателния апарат на пациентите, така че, когато настъпят тези деформации е вече късно да се реагира адекватно.

Първият симптом на болестта на Бехтерев е болка ниско в кръста и скованост в гръбначния стълб.Повечето пациенти са млади мъже, които обикновено не обръщат внимание на тези симптоми и смятат, че се дължат на претоварване и много често
  ги игнорират. Моят съвет е при такива болки ниско в кръста, които продължават повече от 2 дена, да се потърси лекарска помощ.

Етиологията на заболяването не е известна. Наблюдава се наследственост – роднини с подобни оплаквания, псориазис и др.Има някои лабораторни изследвания, които насочват към предразположеност към тази болест. Изследват се определени хромозоми, които се асоциират с болестта на Бехтерев.

Освен новите диагностични критерии, са налични и
  нови лекарства за борба с тази болест. При тяхното навременно прилагане не се достига до инвалидизация на пациентите. 

Коментари