Публикация

Д-р Цв. Райчинов: Резултатите от реформата няма да се усетят бързо


Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, коментира новините в сферата на здравеопазването от последните дни:

Вярно ли е, че догодина все пак медицинските услуги ще се извършват по нов рамков договор?
Да, категорично е вярно. Бяха направени промени в Закона за здравното осигуряване, които гарантират подписване на национален рамков договор.

Преди около седмица беше обявено, че няма законова възможност за нов рамков договор. Какво се случи от обявяването на декларацията на лекарския съюз до този момент?
Най-просто казано, г-н премиерът Бойко Борисов извика мен, председателя на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов и министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и заяви категоричното си желание да се направи каквото трябва и да има НРД 2010.

И мога да кажа, че благодарение на него и д-р Иванов, който проведе дебата на второ четене на Закона за здравно осигуряване в Комисията по здравеопазване в парламента, вече е факт законовата промяна, която дава възможност за сключване на национален рамков договор.

От реформата се очаква по-добро и по-качествено здравеопазване, в по-добри лечебни заведения. Но не мога да кажа, че на този етап или поне в първите 6 месеца на годината някаква рязка промяна, в смисъл като достъп, ще бъде усетена.

По-скоро това е един технологичен период, необходим да се структурира, да се преструктурира мрежата и да започне да се работи така, както трябва.

Бе обявено, че достъпът до педиатър ще бъде напълно свободен. Това от началото на годината ли се въвежда?
Нека да уточня. Това вероятно е някаква малка медийна грешка. Действително е свободен достъпът, т.е. всеки родител или дете, поискали достъп до педиатър, ще го получат, но това ще става чрез талона от семейния лекар.

 Само че няма лимит върху тези талони. Но иначе няма как да бъде отчетен прегледът, затова е необходимо да се мине през семейния лекар, но той ще издава талони безотказно.

Какво е мнението Ви за това здравната каса за заплаща само на болници, които имат 24-часов прием на пациенти?
По мое мнение това е логично, тъй като болничната помощ е точно такава. Тя трябва да се оказва 24 часа на пациента. Не може да бъде в по-малки интервали. И е логично да има и такова изискване.

Няма ли по този критерий доста от болниците да се чувстват ощетени?
Вероятно, но ако не могат да оказват такава помощ в пълен размер, както се изисква за болнична помощ, т.е. на пациента грижи и лечение да бъдат осигурени 24 часа означава, че не са болници.

Тези дни социологическо проучване показа, че над 80% от българите смятат, че здравната система трябва да получи двойно повече средства от тези, които се предвиждат в бюджет 2010, както и по-ефективно управление. Може да се каже, че това е една обществена косвена подкрепа на усилията на съсловните организации?
Да, точно така е и ние все пак разчитаме, че това ще се случи поне от заявените намерения на финансово министерство и на самия министър на финансите. Той заяви, че са необходими между 30 и 50% повече средства.

И единствената пречка това да се случи веднага е финансовото състояние на държавата и кризата естествено, но се надяваме, че от средата на годината постепенно с очакваните подобрения на икономическите показатели да се заделят и необходимите средства за здравеопазване.

Коментари