Публикация

Психолози сочат предимства на почасовото заплащане


Работещите на почасов принцип на заплащане са по-удовлетворени от съответствието между положения труд и полученото възнаграждение.

В специално проучване, концентрирано върху тази организационна част от връзката между дохода и емоционалното състояние, психолози от университетите в Торонто и Станфорд установили, че методите  на заплащане на труда са тясно обвързани с усещането за удовлетвореност и дори за щастие.

Според изследователите почасовото заплащане повишава взискателността на работника към нивото на възнаграждението. Той също така цени повече не само своя труд, но и времето си.

За всеки от нас е важно да знае коя точно работа  и заплащане ще му донесе и по-голямо удовлетворение, посочват психолозите.

В предишно проучване, включило 64 хиляди души между 18 и 64 години, американски експерти определиха най-депресивните професии  - това са грижещите се за болни и стари хора , както и за малки деца.

След тях най-често от депресия боледуват работещите в общественото хранене – установено е, че над 10% от готвачите, сервитьорите и барманите страдат от потиснатост, съпроводена от проблеми със съня, загуба на апетит, влошена концентрация.

На трето място по риск да развият депресия се оказват работещите в  социалната сфера  и здравеопазването. Оказва се, че най-защитени от това заболяване са архитектите, инженерите и научните работници.

Разбира се, тези данни отразяват специфичните условия, които характеризират пазара на труда в САЩ  и не е известно доколко са валидни за Европа или други части на света. 

Коментари