Публикация

Фруктозата повишава риска от диабет при децата


Учени от Калифорнийския университет откриха, че високите нива на фруктоза могат да повлияят негативно върху детския организъм.

Изследването е проведено с 16 доброволци, които в продължение на 10 седмици са подложени на контролиран хранителен режим, богат на фруктоза.

В резултат участниците имали повече мастни клетки около сърцето, черния дроб и някои други важни органи, наблюдавани са и признаци на метаболитни аномалии, свързани с диабета и сърдечните болести.

Контролната група, която се хранила по подобен начин, но без фруктоза, не е получила промяна в мастните натрупвания и храносмилателните процеси.

Специалистите, цитирани от в. "Дейли телеграф", смятат, че най-застрашени са децата, защото те се хранят с повече обработени храни (газирани напитки, сладкиши и др.).

 Това е първото изследване, което доказва, че фруктозата повишава риска от диабет и сърдечни заболявания, отделно от приноса й за натрупването на килограми. 

Коментари