Публикация
Съставки в пипера и куркумата предпазват от рак на гърдата
Учени от Мичиганския университет са открили, че веществата куркумин (в куркумата) и пиперин (в черния пипер) са фактор в превенцията на рака на гърдата. Те ограничават растежа на стволовите клетки, които подпомагат развитието на тумори.
Изследването, публикувано в Breast Cancer Research and Treatment, е проведено в лабораторни условия.
Съставките довели до намаляване на стволовите клетки, които биха могли да се трансформират в злокачествени, но не са променили броя на здравите клетки.
Откритието може да окаже ефект върху сегашните методи за превенция, тъй като веществата са с много ниска токсичност, което не може да се каже за някои лекарства, които се употребяват в момента.
Учените обаче предупреждават, че добавянето на тези вещества в диетата с цел предотвратяване на раково заболяване е непрепоръчително, защото не са правени тестове с хора.
Коментари