Публикация

Варна е домакин на Шести научен конгрес по белодробни болести

Имаме желанието и амбицията да укрепим и надградим постигнатото, да споделим и разпространим знанието сред всички, посветили се на пулмологиятаПод тържествените звуци на „Радецки марш" в изпълнение на духовия оркестър на Военноморските сили бе открит Шестият научен конгрес на Българското дружество по белодробни болести, който се провежда в курортен комплекс „Златни пясъци".


Тази година конгресът събира най-големите имена в българската пулмология и над 25 признати световни авторитети, както и представители на пациентски организации. Прочути учени като Сами Суиса, Улрих Костабел и Марк Удхед са едни от бележитите гости на форума.


В рамките на научната програма на конгреса, експертите ще обсъждат борбата с редица социално значими заболявания като туберкулоза, ХОББ, астма, рак на белия дроб и др., както и съвременните подходи в диагностицирането и лечението им.


"Откривайки Шестия конгрес на Българското дружество по белодробни болести, имаме желанието и амбицията да укрепим и надградим постигнатото, да споделим и разпространим знанието сред всички, посветили се на пулмологията. Това се постига най-сигурно с дискусии и обсъждания на ключови въпроси, с обмяна на мисли и знания. Само така бихме могли да посрещнем предизвикателствата на бъдещето и да отговорим на изискванията, поставени към нас от нашите пациенти и от обществото." – сподели в обръщението си доц. д-р Диана Петкова – председател на Управителния съвет на дружеството.

Поздравителен адрес от името на Ректора на Медицински университет – Варна поднесе проф. д-р Златислав Стоянов – Заместник декан на Факултета по медицина.

По традиция на церемонията по откриване на конгреса бяха отличени български пулмолози за цялостен принос. Бяха връчени още награди за дългогодишна научна и преподавателска дейност и две поощрителни награди за изявени млади учени. За дългогодишната си безапелационна подкрепа към Българското дружество по белодробни болести с малката пластика на Георги Чапкънов бяха удостоени и някои от чуждестранните гости.

„По аналогия на Европейското дружество по белодробни болести, тук сте изградили сходна структура, която е изключително успешна и съумява да предаде нужните знания и опит на младите ни колеги." – коментира ръководителя на Клиниката по пулмология и алергология в град Есен Германия проф. Улрих Костабел.

В програмата на откриването участие взе варненската певица Деси Добрева, както и танцовия ансамбъл на Медицински университет – Варна.


Коментари