Публикация

Край Варна се провежда най-големият научен форум на българските пулмолози

450 медици присъстват на събитието, сред тях са 25 световни научни светила


Най-големият научен форум на българските пулмолози се провежда от 9 до 12 юни в Конгресния център на хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци. Шестият конгрес на Българското дружество по Белодробни болести събира край Варна 450 медици, сред които са и 25 световни научни светила от чужбина.
Конгресът ангажира вниманието на специалистите с изключително натоварена научна програма, в която лекции изнасат големите авторитети на родната пулмология и техни уважавани учители и колеги от престижни университетски центрове в Европа и Америка.
На пресконференция преди откриването председателят на Управителния съвет на дружеството доц. д-р Диана Петкова отбеляза високото равнище на присъстващите на конгреса учени. Сред чуждестранните лектори са проф. Samy Suissa, проф. Mark Woodhead, проф. Vito Brusasco, проф. Robert Dickson, Nikolaos Siafakas, Nicolino Ambrosino, Giovanni Sotgiu, проф. Joanna Wynimko Chorostowska, проф. Nika Skoro-Sajer, проф. Shahrokh Taghavi, Matthias Gugger, Sebastian Robert Ott, Anne-Kathrin Brill, Daniela Wyss, Ursula Treder, проф. Pisana Ferrari, проф. Peter Martin Anthony Calverley, проф. Ulrich Costabel, проф. Johann Christian Virchow, Bruno Eberle, Maurus Christo Alphon Pfister.
Първият симпозиум на конгреса беше посветен на туберкулозата, която и в ХХІ век все още е предизвикателство за медицината и проблем с висока социална значимост. Сред големите теми на форума са още ХОББ – хроничната обструктивна белодробна болест, астмата, ракът на белия дроб и съвременните форми за тяхното лечение.
На официална церемония в присъствието на областния управител на Варна Стоян Пасев под звуците на Оркестъра на ВМС на Република България бяха връчени наградите на Българското дружество по белодробни болести. Бяха получени множество поздравителни адреси, сред които и от министъра на здравеопазването Петър Москов,  и от председателя на Асоциацията на болните от белодробна астма Диана Хаджиангелова. Певицата Деси Добрева и танцьори от фолклорния ансамбъл на Медицинския университет Варна поздравиха участниците в конгреса.
С наградата “За цялостен принос към обучението по пневмология и фтизиатрия на името на проф. Ванко Ничев” беше удостоен доц. д-р Владимир Максимов - лектор, лекар, учен, обучил и квалифицирал поколения български пулмолози. Наградата „За изключителен принос към развитието на пулмологията в България“ получиха доц. д-р Донка Стефанова, лекар, учен, ерудиран преподавател, лице на съвременната българска фтизиатрична школа, и доц. д-р Димитър Димитров, дългогодишен ръководител на Клиниката по Белодробни болести на ВМА, дал своя принос в българската медицина като ръководител и участник в мисии в чужбина. Награда за принос към развитието на пневмо-фтизиатричната мрежа на името на д-р Димитър Граматиков беше връчена на д-р Цветомила Дудевска, управител на СБАЛББ в Троян. Наградата за най-добър млад пулмолог получи д-р Евгени Меков, две поощрителни награди взеха д-р Николай Янев и д-р Николай Кючуков. Грамота „За особени заслуги към БДББ“ беше присъдена посмъртно на Николай Дончев, дизайнер на списание „ Торакална Медицина“  от   2009 до 2015 г.
За пръв път дружеството учредява награда „За особени заслуги към БДББ“, която се присъжда на видни учени от чужбина, дали своя принос за развитието на българската пулмология. Наградата представлява скулптура, изработена от проф. Венелин Божидаров и грамота на БДББ за почетно членство в организацията. Призът беше присъден посмъртно на проф. д-р Рудолф Шпайх от Университетска болница Цюрих, Швейцария, организирал и подарил три симпозиума по Съдови болести с международно участие, лектор и ментор в два последователни курса за млади пулмолози на БДББ. Наградата получи дългогодишната сътрудничка на професора г-жа Урсула Тредер. Проф. д-р Улрих Костабел от университета в Есен, Германия, също получи наградата - за своя изключителен принос като лектор в няколко конгреса на БДББ и в Лятното училище на БДББ по Интерстициални болести през юли 2016 г. Същата награда беше връчена и на проф. д-р Марк Удхед за неговия изключителен принос като лектор в областта на белодробните инфекции на няколко конгреса на БДББ.
Първата, Почетна лекция на форума, посветена на ХОББ, изнесе проф. Samy Suissa от Канада.
Работата на конгреса продължава днес и утре с пленарни лекции, „Срещи с професора“, постерна сесия и устни презентации. Провеждат се и фирмени симпозиуми на фармацевтични фирми, участници в провеждащото се паралелно с конгреса изложение с над 20 фирмени щанда, представящи новостите в лечението на белодробните болести.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари