Публикация

Кафето и чаят предпазват от диабет


Австралийски учени анализирали 18 изследвания, посветени на въздействието на кафето (с или без кофеин) и чая върху риска от диабет тип 2. Те установили, че напитките имат положителен ефект, съобщи Ройтерс.

Проучването, публикувано в Archives of Internal Medicine, разкрива, че всяка допълнителна чаша кафе дневно понижава риска от диабет със 7%. Хората, които предпочитат безкофеиново кафе, и пият повече от 3-4 чаши на ден, са с 36% по-малък риск. Тези, които консумират повече от 3-4 чаши чай дневно, са с 18% по-малко застрашени от заболяването.

Според учените положителният ефект на тези напитки не се дължи само на кофеина, но и на други съставки (магнезий и др.).

Предишни проучвания са доказали, че кафето помага и на хората с наднормено тегло. Те могат да го намалят от 5 до 10%, ако пият кафе и ходят в бързо темпо поне по 30 минути на ден.

Коментари