Публикация

ЗАВЪРШИ VІ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ПО БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ

Най-големият научен форум на българските пулмолози избра нов Управителен съвет на дружеството. Микробиомът на респираторния тракт стана най-обсъжданата тема - специалистите очакват това да бъде врата към революционна промяна в медицината в следващите десетилетия


Край Варна днес завърши най-големият научен форум на българските пулмолози - Шестият конгрес на Българското дружество по Белодробни болести - БДББ. За 4 дни в  Конгресния център на хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци си дадоха среща 450 медици, сред които 25 световни авторитети от Европа и Америка.

В обобщение председателят на Научния комитет на форума проф. д-р Благой Маринов представи научната работа на конгреса: „В наситената програма включихме 15 симпозиума, 4 пленарни лекции на международни светила, 5 презентации по най-актуалните проблеми (hot topic) на респираторната медицина, три сесии „Срещи с професора“, четири сесии с устни презентации и една постерна сесия. За първи път на конгрес  на дружеството беше проведен и практически семинар (workshop) с европейски инструктори, който се посрещна много добре от нашите колеги. Вярвам, че конгресът допринесе за професионалното израстване на пулмолозите у нас.“

Награда за най-добра устна презентация получи д-р Д. Димитрова, на второ място бяха класирани д-р В. Пенчева и маг. фарм. М. Димитрова. С наградата за най-добър постер беше отличена д-р Т. Тачева.

С изключително внимание българските лекари проследиха лекциите на чуждестранните гости, най-много въпроси предизвика представянето на проф. Robert Dickson за микробиома на здравия респираторен тракт. Микробиом са колониите от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в човешкото тяло и специалистите очакват това да бъде врата към революционна промяна в медицината в следващите десетилетия. След лекцията си проф. Диксън сподели, че в обсъжданията българските учени са показали високо равнище и задълбочен подход към новите полета, в които се случват големите промени в науката.

По време на конгреса се проведе и отчетно-изборното събрание на БДББ, което избра новия Управителен съвет в състав: проф. Димитър Костадинов, проф. Огнян Георгиев, проф. Коста Костов, проф. Благой Маринов, доц. Явор Иванов, доц. Владимир Ходжев, доц. Ваня Юрукова, доц. Росен Петков, доц. Диана Петкова, доц. Денчо Османлиев, д-р Светослав Дачев.

Бяха издигнати две кандидатури за председател – на проф. д-р Коста Костов и на доц. д-р Диана Петкова. Проф. Костов получи 86 гласа, а доц. Петкова 143 гласа, с което тя беше избрана отново за председател на УС на БДББ.

Новият и досегашен председателят на Управителния съвет на дружеството доц. д-р Диана Петкова очерта посоката в работата на БДББ: „В следващите две години ние ще продължим станалите вече традиционни форми на продължаващо обучение на пулмолозите и белодробните сестри. Ще ангажираме все по-широко обществото в нашите кампании за борба със социално значимите заболявания ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, астма, рак на белия дроб, ще изискваме от държавните институции внимание към белодробното здраве на българина и реални действия за подобряване финансирането на клиничните пътеки за белодробни болести и белодробните клиники. Ще провеждаме очакваните вече от хората в много градове Дни на отворени врати с безплатни прегледи. Ще продължим развитието на международната дейност на дружеството, за която получихме признанието на нашите чуждестранни гости.“

Участниците в конгреса си тръгнаха от Варна и с ценни помагала за всекидневната си работа – току-що преведeни на български език актуални научни ръководства за лечение на ХОББ и белодробна фиброза, Бяла книга на белодробното здраве, както и най-новия брой на списание „Торакална медицина“, в чието приложение могат да се открият резюмета на всички устни презентации и постери от конгреса.

Коментари