Публикация

МЗ ще плати 100 хил. лева по дело на онкоболна


Министерството на здравеопазването трябва да заплати 100 хиляди лева обезщетение по заведено дело от пациентка с онкологично заболяване.

"Решението на Върховния административен съд е окончателно", съобщи за health.bg Теодора Захариева, член на управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Мотивите на съда са, че държавата не е осигурила правилна диагностика и лечение на В.В., която е страдала от рак на гърдата.
Заради липсата на реактиви първоначално на жената е поставена погрешна диагноза, тя е била оперирана, след което й е приложена лъчетерапия с апаратура, която не отговаря на съвременните стандарти и "по-скоро вреди на здравето, отколкото да лекува".

Всичко това е довело да развитие на заболяването и появата на метастази.

"Болната е изпратила блокчета от операцията в Милано, където е установено, че резултатите са погрешно направени и лечението е коренно противоположно на това, което е изписано. На практика от един ранен стадий на заболяването, тя претърпява големи проблеми с лечението си", посочи Теодора Захариева.

Делото е заведено през 2007 г., а жената е починала в началото на тази година.

Теодора Захариева уточни, че водените дела срещу държавата за нелечение са много. Така например днес съдът ще заседава срещу жалба на пациенти с  гастроинтестинален стромален тумор и с вътреболнична инфекция.

Заради липсата на лекарства делата са 6-7.

 

Коментари