Публикация

Спасиха 27-годишен с инфаркт на миокарда в Болница „Тракия“ – Стара Загора

Зачестяват случаите на сърдечни инфаркти при младите хора


Кардиолози от Болница „Тракия“ спасиха 27-годишен младеж  от Стара
Загора, получил масивен инфаркт на миокарда. Младежът бил доведен по спешност в болницата с оплаквания от остри болки в сърцето и прилошаване. Екипът на инвазивния кардиолог, д-р Михаил Михалев,
установил наличие на тромбоза в една от главните артерии на сърцето.
„Успяхме да извадим тромба и да възстановим кръвопотока в сърцето. Сега
младежът е добре“, посочи д-р Михалев. В момента се установява какви са
причините младият човек да получи инфаркт в толкова ранна възраст.
Случаите на млади хора с инфаркт на миокарда стават все по-чести,
коментираха кардиолозите на Болница „Тракия“. Само преди седмица в
същото кардиологично отделение спасяват 35-годишен мъж, получил инфаркт.
Тютюнопушенето, употребата на наркотични вещества, анаболни стероиди и наследствени генетични дефекти са сред най-честите причини за появата на инфаркт в ранна възраст. „Възможно е при случая с 35-годишния мъж инфарктът да се дължи именно на генен дефект, тъй като неговият баща получава инфаркт на 44-годишна възраст и умира при сърдечен пристъп на 52 години“, посочи д-р Михалев. Статистиката сочи, че децата на мъже, получили инфаркт преди 55-годишна възраст и на жени с инфаркт преди 65-годишна възраст са застрашени от инфаркт в млада възраст 6 пъти повече. Затова младите хора, които пушат, употребяват анаболни стероиди или знаят, че родителите им са пострадали от инфаркт в по-ранна възраст е добре периодично да се обръщат към кардиолог и да извършват редовни профилактични прегледи на сърцето.
Обездвижването и затлъстяването, особено в областта на корема, са други проблеми, които започват от ранна детска възраст и водят до „модерния“ през последните години метаболитен синдром, който също увеличава риска от сърдечносъдови инциденти в по-млада възраст. Четирите фактора на метаболитния синдром са хипертония, хиперхолестеролимия, диабет и подагра. Ако тези фактори се развият още в ранна детска възраст, то на 34 - 35 години пациентът вече е застрашен от инфаркт на миокарда или от мозъчен инсулт. Затова борбата със затлъстяването е част от борбата срещу метаболитния синдром. Най-застрашени от неговата поява са мъжете, които пушат, имат диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане.

Коментари