Публикация

ШОК: Раждането в България е нехуманен акт

Акушерки от Острова са потресени от условията, при които раждат българските жени


Трейси Купър е британска акушерка, която в  края на месец май посетила страната ни по европейски проект за обмен на специалисти. В рамките на 10 дни Трейси и нейните колежки имали възможност да присъстват на раждания, както и да наблюдават целия процес и всички участници в него - лекари, акушерки, бъдещи майки. Видяното, според  тях, е в разрез с приетите здравни практики в Европа и го класифицират като нечовешки и дори чудовищно.

Ето как британската акушерка описва едно раждане в българска болница:

Вие сте напълно обездвижена, акушерката е буквално легнала върху вас и притиска корема ви с цялата си тежест, докато ви правят рутинна епизиотомия. А когато излезе главичката на бебето, лекарят го издърпва, без да има контракция. Бебето ви е отнесено веднага и не можете да го видите най-малко два часа? Това се случва всеки ден. Това трябва да спре!“

Купър и британските й колежки призовават европейската здравна общност да вземе спешни мерки и тези нехуманни практики да бъдат прекратени, като подкрепя призива си със стряскаща статистика: В България процентът на ражданията с цезарово сечение е цели 42%, перинаталната смъртност е 11 /1000 при средна за ЕС 7,14/1000, мъртвородените деца са 8% при средни стойности за ЕС от 5,27%, неонаталната смъртност е 4,5%, при средна стойност за ЕС от 2,74%.





Коментари

За тях шок, за нас ежедневие