Публикация

Горещите напитки могат да предизвикат рак

Проучването е направено от агенцията за рака на Световната здравна организация и сочи, че има увеличаване на случаите на рак на хранопровода при консумацията на напитки над 70 градуса по Целзий.


Консумирането на много топли напитки би могло да предизвиква рак на хранопровода. Това обяви агенцията за рака на Световната здравна организация, цитирана от Франс прес и Dariknews. Специалистите изтъкват, че ракът се причинява по-скоро от температурата, а не от състава на напитките. В това отношения бяха снети обвиненията срещу кафето, когато се консумира умерено топло.

По думите на Кристофър Уайлд, директор на Международната агенция за изследване на рака, много топлите напитки са тези, които се консумират при температури от 65 градуса по Целзий и нагоре.

При направени проучвания в Китай, Иран и Турция, където чаят се консумира при 70 градуса, рискът от рак на хранопровода се увеличава успоредно с по-високата температура на консумация.

В Европа кафето и чаят се пият при по-ниски температури, в повечето случаи под 60 градуса. Кафето вече не е считано от специалистите за "възможно канцерогенно", след като са били проведени над 1000 научни проучвания над хора и животни. То е една от най-консумираните напитки в света.

Ракът на хранопровода е осмата най-срещана форма на рак в света, причиняваща 400 хиляди смъртни случаи в глобален мащаб / или 5 процента от общия брой смъртност от ракови заболявания/, припомня агенцията.

Коментари