Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат в цялата страна

По време на „Седмицата на Отворени врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации.


„Седмица на Отворени врати” за безплатни прегледи по туберкулоза започва от днес в областните лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в Благоевград, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Троян, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, Смолян, София, София-област, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Това обявиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В останалите областни болници в страната кампанията ще започне от 20 юни.

По време на „Седмицата на Отворени врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. 

По време на проведените за периода 2009 г. – март 2016 г. „Седмици на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица бе 81 600, като 914 бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 3 145 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза „Дни на Отворени врати”, юни 2016 г. можете да видите тук.

Прикачени файлове

spisyk-bolnici.pdf

Коментари