Публикация

Ден на репродуктивното здраве 2016

На 11 юни 2016 г. в Стара Загора се проведе за 11-та поредна година традиционната инициатива на сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве. Мотото на тазгодишното издание беше "Новите пътища към мечтаното дете", с фокус върху актуалните медицински постижения в борбата със стерилитета.


В Деня на репродуктивното здраве участваха лекари и специалисти от 12 от най-добрите клиники за лечение на стерилитет в България.

На дискусия бяха поставени въпросите, свързани с работата на Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването и програмата за финансиране на лечение на стерилитет към община Стара Загора. По инициатива на сдружение "Зачатие" беше представено предложение за финансиране на трансфер на замразени ембриони чрез държавния фонд към ЦАР. Участниците в дискусията - проф. д-р Атанас Щерев, д-р Явор Владимиров, д-р Йосиф Димитров, д-р Георги Николов, д-р Маргарита Монастирска, д-р Мариела Даскалова, доц. д-р Емил Ковачев - председател на БАСРЗ, д-р Султанка Петрова - народен представител, се обединиха около предложението, че финансирането на разходите по трансфера на замразени ембриони ще повиши успеваемостта на ин витро процедурите и ще оптимизира разходите на фонда.

В дискусията за работата на една от първите и най-дълго работещите обшински програми за финансово подпомагане на лечение на стерилитет - тази в Стара Загора - се включиха общинските съветници Андон Андонов (автор на идеята), д-р Тунджай Йозтюрк и Николай Диков, по чието предложение има внесени и влезли в сила нови промени в правилника на програмата - като отпадане на изискването клиниките, в които се правят процедурите, да имат сключен договор с ЦАР, финансиране на всички видове лекарства за контролирана овариална хиперстимулация и финансиране на медицински изследвания и процедури, свързани с рискова бременност - серклажи, вливания и т.н. Активни участници в дискусията бяха Иванка Сотирова - заместник-кмет по хуманитарни дейности, д-р Антония Тодорова - Стайкова - началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" на община Стара Загора и Даниела Желязкова - координатор на сдружение "Зачатие" в Стара Загора.

Препълнената с участници конферентна зала едва побра всички желаещи да изгледат презентациите за най-новите постижения в асистираната репродукция, които се проведоха в рамките на информационната сесия на специалистите.  Пъстрата, многолюдна и атрактивна експо-алея "Новите пътища към мечтаното дете" представи постиженията на някои от най-добрите клиники по репродуктивна медицина от страната и беше изключително успешна част от цялостното събитие. На информационните щандове пациентите имаха възможност да получат информация, материали, да зададат въпросите на специалистите и да проведат безплатни консултации с тях.

При закриване на Деня на репродуктивното здраве, сдружение "Зачатие" чрез публичен жребий определи три семейства, които ще получат ваучери на стойност 2000 лв за лечение чрез инвитро процедура в избрана от тях клиника. Средствата са осигурени в рамките на кампанията на сдружението и са дарени от Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори, чиито представители бяха гости на събитието и лично изтеглиха едно от имената на получателите, и други индивидуални дарители. 







Коментари